Haigekassa eelarve maht on mullusest seitse protsenti suurem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haigekassa nõukogu kinnitas eile haigekassa 2013. aasta eelarve, mille maht on võrreldes 2012. aastaga seitse protsenti suurem.

2013. aasta eelarve kuludeks on planeeritud 832 miljonit ja tulude suuruseks 841 miljonit eurot. Jaotamata tulemit plaanitakse kulude katteks kasutusele võtta üheksa miljoni euro ulatuses, teatas haigekassa.

Ravikindlustuse eelarvest kulub ligi 605 miljonit eurot tervishoiuteenustele. Keskmisest enam kasvab üldarstiabi ja hooldusravi rahastamine. Üldarstiabi osutamiseks on planeeritud üle 77 miljoni euro, eriarstiabiks ligi 479 miljonit eurot ja hooldusraviks 21 miljonit eurot.

Ravimite hüvitamiseks on haigekassa planeerinud 109 miljonit, ajutise töövõimetuse hüvitiste maksmiseks üle 90 miljoni euro.

Selle aasta eelarve prioriteet on haigekassa teatel tervishoiutöötajate palgatõus. Peamine uuendus perearstiabis on teise pereõe rahastamine ja e-konsultatsiooni teenus, eriarstiabis vastuvõtuaja pikenemine. Avarduvad ravivõimalused ortopeedias, kiiritusravis ja taastusravis, paraneb hooldusravi kättesaadavus, lühenevad mitmete operatsioonide ravijärjekorrad.

Sotsiaalminister Taavi Rõivase sõnul võimaldab eelarve kasv pakkuda Eesti patsientidele jätkuvalt parimat arstiabi. “Tervishoiutöötajate palgatõus, teise pereõe lisandumine ning pikem eriarsti vastuvõtuaeg aitavad kaasa sellele, et arstiabi oleks patsiendile kättesaadavam,” ütles minister. “Märgatavalt kasvab hooldusravi rahastus.”

Koos eelarvega kinnitas nõukogu alates 1. märtsist uue tervishoiuteenuste loetelu.

“Loetellu lisandub sel aastal mitmeid nüüdisaegse ravi kättesaadavust parandavaid uusi teenuseid. Näiteks onkoloogia valdkonnas paranevad nii diagnostika- kui ravivõimalused, taastusravis lisanduvad grupiteraapiad,” rääkis haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross.

Positiivne on Rossi hinnangul seegi, et haigekassal on võimalik suurendada endoproteesimiste arvu ja lühendada ravijärjekordi. “Jätkuvalt tugevdame perearstisüsteemi. Teise pereõe tasustamise ja e-konsultatsiooni lisandumine parandavad meie kindlustatute võimalusi saada asjatundlikku perearstiabi.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles