Suvepealinnas vuliseb vesi kraavis talvelgi

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui vesi mõnes Pärnu kraavis pakasega ei jäätu, pole põhjust kahtlustada reostust – vesi sisaldab vaid tavalisest enam soolasid.
Kui vesi mõnes Pärnu kraavis pakasega ei jäätu, pole põhjust kahtlustada reostust – vesi sisaldab vaid tavalisest enam soolasid. Foto: Ants Liigus

Ehkki vesi külmub 0 °C juures ja tükati päris krõbe külm on Pärnus valitsenud juba nädalapäevad, on Strandi ja Tervise Paradiisi vahel lahtise veega kraav, milles on head äraolemist leidnud mõni part.

Pärnu linnavalitsuse seisukohta kraavi suhtes vahendanud rae avalike suhete teenistuse töötaja ütlust mööda pole vähimatki põhjust kraavi pärast ärevusse sattuda. Suur-Sepa 16 majas töötaja väitel on tegemist kraaviga, kuhu valgub A. H Tammsaare puiestee lume ja jää sulamise vesi, oma osa annab ka külmumata maapind, jääkoorikut aga ei teki veele sellepärast, et vesi on lihtsalt nobeda vooluga.

Suvel kole lehk

Sealtkandi elanikel on kraavis talvel jäätumata püsiva vee kohta teine arvamine.

„See on igal aastal nii olnud: kui vähegi soojem, on see kohe lahti ja pardid peal,” märkis Karusselli tänavas elav Arno. „Ma kardan, et kui veeparadiisi taga veepumpamisjaamas on mingi aps, siis nad lasevad sealt vett või tuleb seda vähesel määral päris kogu aeg.”

Rääkija meenutas mõne aasta tagusest ajast koguni selliseid juhtumeid, kus vesi ei nirisenud mitte ainult kraavi, vaid lausa purskas võsa varjus olevatest arvukatest kanalisatsioonikaevudest.

„Viskas kaevukaante vahelt vett nagu purskkaevust, olen sellist asja mõni aasta tagasi küll näinud,” märkis Arno.

Kraavis mere poole voolava veega seoses tõdes Karusselli tänava elanik, et väga puhas see vesi olla ei saa. Oleks see nii, ei mataks suvisel ajal A. H Tammsaare puiesteelt randa kõndija hinge rajaäärsest roostikust tõusev lehk.

Kraavist lähtuvat lõhna on tunda praeguse jahedusegagi.

Soolane vesi ei külmu

„Tegemist on Pärnu linnale iseloomuliku sademevee ärajuhtimise süsteemiga, milliseid on linna eri piirkondades mitu, ei ole tõenäoline, et sinna juhitakse reo- või heitvett,” võttis keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni peainspektor-nõunik Dora Kukk kokku Papli 36a paiknevaid kraave ja nende võimalikku reostamist heitveega kontrollimas käinud inspektorite reidi tulemused.

Lääne regiooni peainspektor ütles, et loomulikult on sellise ühekordse vaatluse põhjal võimatu midagi sada protsenti kindlat väita, seetõttu vaadeldakse kõnealuse kraavistiku olukorda ka edaspidi.

„Asjaolu, et vesi pole jäätunud, võib põhjustada tavalisest suurem soolade sisaldus, kuna talveperioodil satub kraavi teedelt soolasegust sademevett,” kinnitas keskkonnainspektsiooni ametnik Pärnu linnavalitsuse eespool toodud põhjendust sellele, miks kraavivesi Papli 36a paiknevas kraavistikus ei külmu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles