Ehitajate tee ümbruse areng sõltub pärnakate kaasa rääkimisest

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaidlustes, mida Ehitajate tee äärde ehitada, võib peagi linnarahvas kaasa lüüa, sest Pärnu linnavolikogu võttis VN Niidu Kinnisvara detailplaneeringu vastu ja saatis avalikustamisele.

Viisnurga jagunemisel tekkinud kinnisvarafirma tahab nõukogude ajal tehaste uueks asukohaks eraldatud tootmismaad äritegevuseks kasutada. “Seitsme aasta jooksul pole suutnud leida huvilisi. Sellist utopisti pole, kes tuleb 50 hektari peale tootmist arendama,” kurtis VN Niidu Kinnisvara arendusjuht Toomas Uibo maa senise sihtotstarbe üle. Praegu võivad nad 80 protsenti maast kasutada tootmiseks ja 20 äritegevuseks.

Ettevõte on huvitatud Ehitajate tee ja Niidu tänava ristmiku äärde jäävatele Niidu 9 ja 11 kinnistutele 21 000 ruutmeetri suuruste kaubandus-, teenindus- või laopindade ehitamisest. Selleks soovitakse maa sihtotstarvet muuta nii, et 80 protsenti jääks äriks ja 20 protsenti tootmiseks.

Kavatsus muuta tootmismaa ärimaaks tekitas Pärnu linnavolinike vahel elava arutelu. Osa rahvaesindajaid leidis, et linn ei peaks tootmismaad vähendades ettevõtte pilli järgi tantsima, osa arvates ei saa maaomanikule tootmist vägisi peale sundida.

Kompromissina oli linnavalitsus volikogu saali toonud eelnõu, kus esialgset 100 protsenti ärimaad oli vähendatud 80 protsendile ning eelnõusse kirjutatud, et vaidlusalustel kinnistutel on lubatud hulgiladude, suuregabariidilise kauba jaotusbaaside ja nende müügiga seotud äriline tegevus. Keelatud on ehitada kaubanduskeskusi ja hooneid, mis tegelevad toiduainete jaemüügiga.

Sellega polnud päri volikogu liige Jüri Lebedev, kes tegi ettepaneku toiduainete jaemüügi piirang kaotada. Linnavolinik Eino-Jüri Laarmann jälle leidis, et linna ettevõtte soovide järgi käitumine pole õige ja linn peaks üldplaneeringust kinni pidama.

Lõpuks lepiti kokku, et pikalt vaieldud kompromisslahendus, millega VN Niidu Kinnisvara nõustus, saadetakse avalikustamisele. Avalikust arutelust sünnib ühiskondlik kokkulepe ja inimesed saavad kujundada seisukoha, milline peaks Ehitajate tee äärne välja nägema.

Millal linnavalitsus planeeringu avalikustamise korraldab, pole veel teada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles