Tapjast röövel peab vanglas edasi olema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tapmise eest pika vangistuse kandmise järel kohe taas kuritegelikule teele asunud ja muuhulgas röövimise korraldanud mees peab vanglas edasi olema, kuna kohus polnud nõus teda lõppeval nädalal ennetähtaegselt vabastama.

Kohus arvestas 45aastast Sven Vaarmetsa vanglasse jättes vangla iseloomustust, millest selgus, et mees on keeldunud töökohustuste täitmisest, teda on kahel korral distsiplinaarkorras karistatud ja vabanemisjärgset elukohta ei soovi Vaarmets samuti avaldada. Kriminaalhooldaja seisukohast aga ilmneb, et Vaarmetsal puuduvad tööoskused ja -kogemused, kuna varasemas elus on ta kõik vajaliku saanud ebaseaduslikul teel.

"Vaarmetsa vabastamine on ennatlik. Ta vähendab oma alkoholiprobleemi olemasolu. Korduvate vangistustega on Vaarmets omaks võtnud teatavad kriminaalsele subkultuurile omased väärtushinnangud ja hoiakud. Isik ei teadvusta oma kuritegeliku käitumisega seotud riske ega põhjustatud tagajärgi, mistõttu on kaheldav, kas ta suudab edaspidi kuritegelikust käitumisest hoiduda," märkis kohus.

Vaarmetsa karistusaeg lõpeb 2014. aasta 2. mail.

Harju maakohus leidis 2010. aasta oktoobris, et Vaarmetsa süü varguses, kehalises väärkohtlemises ja röövis on tõendatud ning karistas teda nelja ja poole aasta pikkuse vangistusega. Koos Vaarmetsaga kohtu all olnud Margus Juhken sai nelja kuu ja 25 päeva pikkuse vangistuse ning Marek Degterjov peab vanglas olema kolm aastat.

Vaarmets vabanes vanglast 2009. aasta juunis ja esimesed kaks kuud suutis kuritegudest hoiduda. Siis aga tungis mees koos Juhkeniga Tallinnas Balti jaama juures kallale mehele ja peksis ta julmalt läbi. Sama aasta septembri lõpus sooritas Vaarmets uue kuriteo, kui ründas koos Marek Degterjoviga Tallinnas Shnelli pargis jalutanud meest, peksis teda ning röövis kannatanult mobiiltelefoni ja käekella.

Viimase kuriteo pani Vaarmets toime 2010. aasta aprillis, kui murdis sisse MTÜ Pärnumaa Jahimeeste Liidu hoonesse ja varastas sealt murutraktori. Hiljem müüs mees traktori maha. Politsei tabas mehe mõni päev pärast vargust ja kohus andis loa võtta ta eeluurimise ajaks vahi alla.

Vaarmets oli kohtu ees ka 2005. aasta suvel, kui sai tapmise ja varguse eest lühimenetluse korras viie aasta ja kaheksa kuu pikkuse vangistuse. Koos Vaarmetsaga kohtu ees olnud Galina Kruze sai kehalise väärkohtlemise, inimese ohtu asetamise ja kuriteost teatamata jätmise eest kahe aasta pikkuse tingimisi vanglakaristuse kolmeaastase katseajaga.

Süüdistuse järgi võttis Vaarmets 2003. aasta oktoobri alguses Sindis ühes korteris viina koos oma tuttava Kruze ja viimase 62aastase elukaaslase Atsiga. Seltskonnas tekkinud tüli käigus peksid Vaarmets ja Kruze Atsi, kes peksu tagajärjel suri. Hilisema arstliku ekspertiisi põhjal selgus, et Vaarmets ja Kruze võtsid ligi kolm päeva Atsi surnukeha kõrval viina, pööramata laibale tähelepanu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles