Linnuühing kutsub nädalavahetusel aialinde vaatlema

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leevike.
Leevike. Foto: Margus Ansu / Postimees

Eesti ornitoloogiaühing kutsub taas kõiki linnusõpru osalema sel laupäeval ja pühapäeval toimuval talvisel aialinnuvaatlusel.

Talvisest aialinnuvaatlusest on kujunenud Eesti kõige populaarsem linnuvaatlusüritus, mis köidab igal aastal üha enam inimesi. Mullu kolmel korral korraldatud vaatluse vastu oli huvi suur – oma vaatlused edastas 2050 linnusõpra 1439 paigast üle Eesti ehk pea kaks korda rohkem kui aasta varem. Kokku vaadeldi 45 686 lindu 54 liigist.

Pärnumaal osales mullusel aialindude vaaatlusel 196 linnusõpra, kes märkasid ühtekokku 4646 lindu 40 liigist.

Kõige arvukam liik oli kolmandat aastat järjest rasvatihane, kes esines üle 95% vaatluskohtadest ja moodustas umbes veerandi lindude koguarvust. Teise koha saavutas rohevint, kolmas oli põldvarblane. Enamiku liikide arvukus oli stabiilne, silmapaistvaimad langused toimusid invasiooniliikide pasknääri ja suur-kirjurähni esinemissageduses, samalaadset suundumust võib märgata suurenenud kiskluse ja külmade talvede ohvril nurmkanal.

Aialinnuvaatluse suure populaarsuse võtmeks on lihtsus, kuna see ei nõua põhjalikke eelteadmisi lindude kohta. Piisab, kui ühe tunni jooksul pannakse kirja kõik kohatud linnuliigid ja iga liigi kohta suurim üheaegselt nähtud isendite arv ning saadetakse tulemused koordinaatorile.

Osaleda võivad kõik, kes tunnevad huvi koduümbruses tegutsevate lindude vastu. Määramise hõlbustamiseks võib kasutada linnumäärajat ja binoklit.

Täpsemat infot aialinnuvaatluse kohta leiab Eesti ornitoloogiaühingu veebilehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles