Libatses avati mälestuskivi Edasi kolhoosile

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagistele kolhoosnikele esinesid tänapäeva noored.
Kunagistele kolhoosnikele esinesid tänapäeva noored. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna pärastlõunal kogunes Pärnumaal Libatse külla paarsada naist-meest, kes on töötanud Edasi kolhoosis kui omaaegses tuntuimas ühismajandis. Äratundmisrõõm ja kallistused kunagiste töökaaslaste nägemisest, mõnes silmanurgas liigutusepisargi, nii kuulati, mida esimees Vello Printsil oma rahvale öelda Edasi kolhoosile pühendatud mälestuskivi avamisel hiiglasliku tamme juures.


“See põllukivi pole sile, see on niisama muhklik nagu elugi on olnud,” möönis Vello Prints ja palus kinnitada mälestustahvli kirjaga “Edasi kolhoos 1949–1992” kivi külge. Kunagine mehhanisaator Kalju Kera ja omaaegne ametiühingukomitee esimees ning majandi bussijuht Elmar Mölder kruvisid tahvli kivi külge.



“Täna on sünnipäev, mitte leinapäev,” lausus Halinga vallavanem ja endine edasilane Ülle Vapper sündmuse tähtsust silmas pidades. “Siia on vabast tahtest tulnud need inimesed, kes on neidsamu aastaid oma elus pidanud väga oluliseks.”



Edasi kolhoos moodustati 7. aprillil 1949. aastal.



Meenutuste jätkamiseks istusid kunagised Edasi kolhoosnikud peolauda, õhtul vaadati kroonikafilme, millel heli puudumist asendasid meenutused ja äratundmiselevus.



Kunagise Edasi kolhoosi tootmise ja territooriumi võttis uue korra saabudes üle OÜ Halinga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles