Volikogu kaalub sõidusoodustusi

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu võivad muutuda mitmed Pärnu linnabusside sõidusoodustused. Esimesena arutatakse tudengite üksikpileti hinda, mis praegu on õpilaste omast erinev.
Tänavu võivad muutuda mitmed Pärnu linnabusside sõidusoodustused. Esimesena arutatakse tudengite üksikpileti hinda, mis praegu on õpilaste omast erinev. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavolikogu arutab neljapäeval üliõpilaste üksikpileti hinna õpilaste ja pensionäridega võrdsele tasemele langetamist, kui rahvaesindajad noortekomisjoni ettepanekuga nõustuvad, hakkab tudengite pilet 1. märtsist maksma 32 eurosenti.

Praegu võivad kõik, mitte üksnes Pärnusse sisse kirjutatud või siin õppivad Eesti üldhariduskoolide ja kutseõppeasutuste õpilased, üliõpilased, pensionärid, 16aastased ja vanemad keskmise või raske puudega isikud osta Pärnu linnabussi pileti soodustingimustel.

Õpilaste ja pensionäride üksikpilet maksab eelmüügist 0.32, õpilaste ja puuetega inimeste 30 päeva pilet 5.11 ning üliõpilaste ja pensionäride 30 päeva pilet 6.39 eurot. Kui üliõpilane tahab osta üksikpileti, peab ta maksma eelmüügi üksikpileti eest 0.64 eurot ehk tavalise eelmüügi üksikpileti hinna.

Pärnu linna noortekomisjon ja Tartu ülikooli Pärnu kolledži üliõpilasesindus leidsid, et üliõpilase võrdsustamine täiskasvanutega on ebaõiglane. Näiteks Tartus ei tehta üliõpilastel ja õpilastel vahet, kui nad eelmüügist üksikpileti või kümne päeva pileti ostavad.

Pärnu linna noortekogu üliõpilaste komisjoni esimees Triin Mäger küsitles eelmise aasta kevadel Tartu ülikooli Pärnu kolledži ja Mainori Pärnu õppekeskuse 191 tudengit. Neist 185 soovis, et Pärnus õppivatele üliõpilastele kehtiks sama eelmüügi üksikpileti hind mis Pärnu üldhariduskoolide õpilastele. Volikogu eelnõus tudengitel kooli järgi vahet ei tehta, õppigu nad siis Pärnus, Tartus või Tallinnas.

Tallinnas võivad ühissõidukis tasuta sõita tallinlased, õpilased ning 65aastased ja vanemad isikud, õpilane ja eakas ei pea olema tallinlane. Tartus on tasuta sõidu õigus 65aastastel ja vanematel isikutel, kui nad on Tartusse sisse kirjutatud.

Pärnus algab eakate tasuta sõidu õigus 70 eluaastast, nooremad pensionärid saavad osta sooduspileti. 70aastaste ja vanemate tasuta sõidu õigus ei sõltu Pärnusse sissekirjutamisest, eakatel tuleb esitada kas pensionitunnistus või isikut tõendav dokument, mis võib ka näiteks Soome riigi välja antud olla.

Reformierakond on üheks valimisloosungiks seadnud tasuta bussisõidu põhikoolide õpilastele, Keskerakond soovib seda kõigile õpilastele. Kui volikogu neljapäeval tudengite üksikpiletite hinda langetab, jääb kõige suuremaks erinevuseks Pärnu ja teiste Eesti suuremate linnade vahel aga hoopis eakate tasuta sõidu õigus, mis algab Pärnus 70 eluaastast ja on lubatud kõikide riikide eakatele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles