Kutse presidendi vastuvõtule oli üllatus

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu väärikate ülikooli eestvedaja Mari Suurväli on tegus ning sõnakas daam, kel hea meel, et eakate koolitamist tunnustati, ja tänutunne südames, mõeldes perele, kõigile teekaaslastele ja ilusale isamaale.
Pärnu väärikate ülikooli eestvedaja Mari Suurväli on tegus ning sõnakas daam, kel hea meel, et eakate koolitamist tunnustati, ja tänutunne südames, mõeldes perele, kõigile teekaaslastele ja ilusale isamaale. Foto: Urmas Luik

Pühapäeval Eesti Vabariigi 95. aastapäeva puhul toimuval presidendi vastuvõtul Tallinnas Estonia teatri- ja kontserdimajas on teiste Pärnumaalt kutsutute seas Kihnu vallavanem Ingvar Saare ja Pärnu väärikate ülikooli eestvedaja Mari Suurväli.

Ingvar Saare ütles, et plaanib presidendi vastuvõtule minna koos elukaaslasega.

Vastuvõtule minna on Saarel esimene kord.

Tunnustus Kihnule

“Uhke tunne on, kui kutsutakse. Ausalt öeldes oli see mulle suur üllatus,” lisas Saare. Ta oli seda meelt, et kutses väljendub austus ja tänu saarerahva suhtes, sest kihnlastel on palju väljapaistvaid isiksusi ja toredaid ettevõtmisi, mis kõrgetele külalistelegi silma jäänud.

“Meil on häid tegijaid palju,” mõtiskles vallavanem. Sel suvel külastas näiteks presidendiproua Evelin Ilves Kihnu kooli ja jagas hiljem oma vaimustust kooliaiast koduajakirja veergudel.

“Seda muret, mis selga panna, meil ei ole. Saame hakkama,” ütles Ingvar Saare ja selgitas, et läheb vastuvõtule ülikonnas, mitte rahvariietes, kuigi Kihnu troi ja pastlad on tal täitsa olemas.

Koos pojaga

Väärikate ülikooli projektijuht ja Tartu ülikooli Pärnu kolledži täienduskoolituse projektijuht Mari Suurväli ütles, et oli ikka väga üllatunud. “Vahel aimad ette, et miski on teoksil,” seletas ta. Aga seekord mitte.

Suurväli oletas, et president pidas selle hooaja väärikate ülikoolis avaloengu ja küllap avaldas ettevõtmine talle muljet.

Mari Suurväli nentis, et neljandat hooaega kestva väärikate ülikooli korraldamisel on suureks abiks tema abikaasa Jaak. Hiljuti täitus neil 40 abieluaastat. “Olen oma perele väga tänulik toetuse eest,” lausus ta.

Oma elutööks peab naine väärikate ülikooli algatamist ja majandusõppe toomist üldhariduskooli: eraalgatusena 20 aastat tagasi alustatud majandusõppe ja ettevõtlikkuse juurutamine koolis on saanud õppekava osaks.

Väärikate ülikooli on tänavu registreerinud üle poole tuhande inimese. Selle ettevalmistamisega tegeleb väärikate ülikooli nõukoda – üks inimene nii palju teha ei suudaks, teab Mari Suurväli. Väga suur panus eakate koolitamisel on Pärnu kolledžil.

6. märtsil on kuulajate ees ettevõtja ja rännumees Tiit Pruuli, seejärel juba peaminister Andrus Ansip. Loengud toimuvad üle kahe nädala, peale selle on õpikojad ja väljasõidud.

Suurväli rääkis, et pere keskel vastuvõtule mineku teemat arutledes otsustati üheskoos, et emaga läheb vastuvõtule kaasa pere kahest pojast noorem. “Poeg lubas selleks puhuks uue ülikonna osta,” lisas naine. Presidendi vastuvõtt on Mari Suurvälja silmis ainulaadne suursündmus, mille tarvis tuleks valida selga paslik rõivastus. “Kannan musta kleiti ja sobivaid lisandeid. Tumepunast jakki selle peal. Kõik vajalik on mul oma riidekapis olemas. Kodumaine toodang,” kirjeldas Suurväli.

Natuke pani teda muretsema parkimine: kui külalisi on üle tuhande, siis kuhu saab jätta auto?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles