Pärnus loeti taas ette iseseisvusmanifest

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii on Pärnus traditsiooniks saanud manifest igal aastal 23. veebruaril ette lugeda. Seekord tegi seda näitleja Sten Karpov.
Nii on Pärnus traditsiooniks saanud manifest igal aastal 23. veebruaril ette lugeda. Seekord tegi seda näitleja Sten Karpov. Foto: Ants Liigus

Pärnus loeti täna taas pidulikult ette iseseisvusmanifest, nagu seda tehti 1918. aastal Endla teatri rõdult. Praegu loetakse manifesti kunagist Endla rõdu kujutavalt mälestusmärgilt, mis valmis vabariigi 90. aastapäevaks.

95. aastat tagasi olid poliitlised olud Eestis keerulised, sest esimene maailmasõda ei olnud veel lõppenud, vahendas ERR.ee  "Aktuaalset kaamerat".

Kohta, kus iseseisvusmanifest ette lugeda, ei olnud kerge leida. Tallinnas olid Vene väed ja Haapsallu ei õnnestunud päästekomiteel kohale jõuda. Aga Pärnust olid punakaartlased just eelmisel päeval Tallinna evakueerunud, iseseisvusmanifesti tekst õnnestus Pärnusse toimetada, seal trükkida ja 23. veebruaril kell 20 luges advokaat Hugo Kuusner selle Endla teatri rõdult ette.

Nii on Pärnus traditsiooniks saanud manifest igal aastal 23. veebruaril ette lugeda. Seekord tegi seda näitleja Sten Karpov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles