Kauaaegsete sõprade toel sünnib soojus

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast seda, kui Rootsi sõbrad on Shalomi lastemaja pööningukorruse korda teinud, saab maja juurde hulga seni kasutuna seisnud ruumi.
Pärast seda, kui Rootsi sõbrad on Shalomi lastemaja pööningukorruse korda teinud, saab maja juurde hulga seni kasutuna seisnud ruumi. Foto: Ants Liigus

Sõprus – see on siinilmas kõige tähtsam, nagu märkis Shalomi abikeskuse perenaine Anne Aas elutargalt. Ja sõpradega on Aasal vedanud, üks neist, Ruben Alberman organiseeris noored Rootsi restauraatori-eriala õpilased Shalomi lastemaja soojustama ja ventileerima.

Nagu Shalomi Rootsi organisatsiooni kuuluv Alberman ise märkis, pandi alus sellele, et kaheksast Nässjö Akademin Träcentrumi ehk maakeeli puutöökooli õpilasest ja kolmest õpetajast koosnev tööbrigaad teisipäeva hommikul kahe ehitusmaterjali ja tööriistu täis tuubitud autoga Shalomi lastemaja hoovile saabus, paarkümmend aastat tagasi, mil ta Aasaga tuttavaks sai.

Põgusast tutvusest kasvas välja sõprus, mille tulemusena on Shalomi lastemaja kasvandikud saanud aastate jooksul endale rootslaste abiga uue mänguväljaku, remonditud on keskuse laoruum ja üks kabinet. Nüüd on siis ette võetud maja katusekorrus.

Ent mida rootslased sellest saavad? Eelkõige muidugi töö- ja kinkimisrõõmu. “See on hea tunne – see pole ju ainult töö, vaid kontaktide loomine ja koos aja veetmine, selles on asi,” märkis Alberman.

Pealegi, nagu täiendas õpilasi saatev õpetaja Lars Svensson, näeb nende kooliprogramm ette praktikat välisriikides. Tänu Shalomile ongi loodud siia põnev ja eksootiline praktikabaas tulevastele restauraatoritele. “Meile meeldib väljas käia ja see on õpilastele väga hea,” väitis ta.

Et see tõepoolest nõnda on, kinnitas noor restauraator Adam. “On hea teha midagi head,” pani ta lihtsa tõe sõnadesse. Et ehitusmeeskond on suur ja noorusele vaatamata laialdase kogemustepagasiga, ei käi nädala jooksul ette võetav Adami hinnangul üle jõu. Nii et, nagu lootis Adam, jääb jaksu varakevadise Pärnuga tutvuda. Kas siis niisama tänavatel jalutada või külastada muuseumi ja miks mitte mõnd ööklubigi. Viimastest ei arvanud Svensson, kes küll möönis, et tegemist pole ainult töö-, vaid ka kultuurireisiga, midagi. “Oleme siin ikkagi õppimas,” toonitas ta pedagoogile kohaselt.

Ent võib-olla siis mõni teine kord. Sest sedakorda ei soojustata pööningut mitte kogu maja, vaid esialgu vaid ühe tiiva ulatuses. Alustatu loodetakse lõpuni viia järgnevatel aastatel. “Loodame, et sellest saab mingis mõttes näidisprojekt, kuidas renoveerimisprobleeme lahendada,” usub Alberman hoone juures tööd jaguvat veel mitmele õpilasgrupile.

Mõistagi ei ole piiri taga ehitamas käia odav lõbu. Seekordse reisi kulud kaeti osaliselt sponsorite ja kooli eelarvest, ent suurem osa vajaminevast rahast saadi Öhrskogs-Stiftelseni fondist.

Peale koostöö Shalomiga loodab Rootsis Nässjö linnakeses asuv puutöökool edasisele koostööle Pärnumaa kutsehariduskeskusega. Juba ongi üks kutsehariduskeskuse õppejõududest ja Shalomi juhatuse liige Janek Klaamas kooli tutvumisvisiidi teinud ning nüüd otsitakse võimalusi, kuidas kaks kooli saaksid omavahel õpilasi vahetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles