Kihnu muuseum tähistab pärandiaastat näitustega

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu muuseum.
Kihnu muuseum. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kultuuriministeeriumi algatusel on see aasta pühendatud kultuuripärandile ja nimetatud pärandiaastaks, et teadvustaksime pärandi tähtsust ja mõistaksime selle kui meie identiteedi osa ja aluse ühise hoidmise vajadust.

Kihnu muuseum aitab pärandiaastale kaasa, sest pärijätä põlõgid pärandit. Muuseumi juhataja Maie Aav ehk Nooda Maie rääkis, et alanud on pildivõistlus, jäädvustamaks elu saarel, seda, kui palju lapsed ja noored kannavad edasi vanematelt saadud teadmisi ja omandatud oskusi, eluviisi ja kombeid.

Fotovõistlus on jagatud kaheks vooruks, esimene lõpeb heinakuuga ja pildid pannakse vaatamiseks välja Kihnu tantsupäeval rahvamajas.

Tavakohaselt teevad Kihnu naised-noorikud talviti kõvasti näputööd, millest muuseumi algatusel koostatakse suvehooajaks näitus “Kihnlastõ tänävetalinõ njaputüe – pitsid ning tikandid”, seega on põhirõhk väljaõmblustel ja heegelpitsidel.

“Nii nagu eelmiselgi aastal saavad külastajad näituse töödele hindeid panna ja võitjaid valida,” ütles Maie Aav.

Kihnus on enne jaani suur käsitüepäe, muuseumi algatusel toimub siis arupidamine eheda käsitöö väärtustamise ja selle autoriõiguse üle.

Üleeile õmblesid Kihnu naised juhendaja näpunäidete järgi sitsijakki kui traditsioonilist rõivaeset, mis on saanud mandrilgi nii populaarseks, et kirjeldus ja lõiked ilmusid veebruaris ühes mainekas käsitööajakirjas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles