Konfiskeeritud kala läheb merikotkastele toiduks

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskkonnainspektsiooni Lääne regioon koos politsei- ja piirivalveametnikega on tänavu mitme reidi vältel konfiskeerinud merejääl kalastajatelt mitusada kilogrammi alamõõdulist kala, mis kuulub hävitamisele.

Üleeile viisid inspektorid metsa üle kahesaja kilogrammi alamõõdulist kala, peamiselt ahvenat, et pakkuda toidulisa piirkonnas pesitsevatele merikotkastele.

“Meil on selleks ametlik luba ja kindel koht, kuhu me röövpüüdjatelt ära võetud kala pärast väärteomenetlust maha jätta võime,” ütles keskkonnainspektsiooni peainspektor-nõunik Enn Keeman.

Keemani sõnade kohaselt on meres praegu alamõõdulist ahvenat palju, millest annavad tunnistust keskkonnainspektorite ning politsei- ja piirivalveametnike ühisreidide tulemused. Pärnumaal on käidud reididel Liu-Lindi rannas ja Tahkurannas.

“Praegugi on menetlemisel paarkümmend juhtumit,” ütles Keeman. “Esmapäeval jäi meile Tahkurannas näiteks vahele mees, kes oli kaldale tulles pükstesse peitnud 18 ahvenat, neist 14 olid alamõõdulised.”

Kalamehi on Keemani väitel jääl rohkesti, suur osa neist on kohale sõitnud Lätist. Samal ajal pole jääolud merel jalutamiseks, veel vähem autoga sõitmiseks enam kiita.

Kui Liu ja Lindi kandis on merejää Keemani sõnade kohaselt stabiilne, siis Tahkurannas on jääkaas küll samuti paks, aga juba mõrasid täis. Esmaspäevalgi oli üks kalamees jääprakku kukkunud, kuid õnneks omal jõul välja pääsenud.

“Kuigi jää on ohtlik ja ahvenad enamjaolt alamõõdulised, ei tule puudust püüdjatest ega meil tööst,” sõnas keskkonnainspektsiooni peainspektor-nõunik.

Püüda lubatakse Eesti merel ahvenaid, kes on ninast sabani vähemalt 19 sentimeetrit pikad.

Alamõõdulise kala püüdmine on aga vahelejäämise korral kulukas ettevõtmine, kus üks lubatust väiksem isend läheb kahjuhüvitusena kalamehele maksma 16 eurot. Seega söövad kotkad konfiskeeritud kala näol väga kallist lisatoitu.

Peale keskkonnainspektorite on kalapüügi järelevalveõigus mullu oktoobrist antud piirivalve- ja politseiametnikele, kes Keemani sõnade kohaselt on väga tublid ja tulevad meelsasti keskkonnainspektoritega reididele kaasa.

“Kindlasti korraldame suuremaid reide tänavu veel,” lubas Keeman.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles