Müüki läheb kuus miljonit metsataime

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Henn Soodla

Marana külas AS Eesti Metsataime kasvuhoonetes ja istutusväljakutel on töötihedad päevad, sest kevadel ootab väljasaatmist ligi kolm miljonit metsataime ja sügiseks jääb niisama palju.


AS Eesti Metsataime kodulehel ütleb hüüumärgiga teade, et selleks aastaks on kõik taimed müüdud. Ettevõtte tegevdirektor Tõnu Reim (pildil) möönab, et järgmiseks aastaks on tellimusi veelgi rohkem, aga praeguses majandusolukorras tuleb neisse ettevaatlikult suhtuda. Puiduturg teeb vähikäiku, metsa raiutakse vähem ja seetõttu on vähem ka lanke, millele kuuski-mände-kaski kasvama panna.



“Osa lepingutest on kiiresti üles öeldud,” mainib Reim. “Meie üks suuremaid kliente Eestis on RMK, tema on oma mahtu hoidnud, aga meie teise suurkliendi juures Soomes on märgatav taimevajaduse vähenemine.”



Erametsaühingud ja -seltsid on tellinud Maranalt paari kuni viie tuhande taime kaupa istikuid metsaistutuspäevadeks, pidades silmas ka 10. maini toimuvat üleriigilist metsanädalat “Mets toidab ja katab”.



Majandussurutisest välja tegemata kerkib veel üks kilekasvuhoone hiigelkuppel kuuele olemasolevale lisaks. Iga sellise kupli alla mahub ümberarvestatult nii palju taimi, et neist võiks kasvama panna 170 hektarit metsa.



Väljas sätivad naised paika kaheaastaste, juba paarikümne sentimeetri pikkuste kuuseistikutega kaste, igaühes 140 taime.



“Lugemise töö on juba sügisel tehtud, taimed sorteeritud ja pakendatud, aga tänavune kevad on eriline selle poolest, et need taimekastid ei tule maa küljest lahti, pinnas on ikka veel külmunud,” tõdeb Reim ja viitab jäisele pinnasele, millelt korralike istikutega kastid teed tellijateni alustavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles