Voltveti mõisa trepilõvid saavad korda

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voltveti mõisa peahoone Tihemetsas.
Voltveti mõisa peahoone Tihemetsas. Foto: Henn Soodla

Pärnumaa kutsehariduskeskuse Tihemetsa õppekoha peahoone, endisaegse Voltveti mõisa kaht trepilõvi ootab ees restaureerimine, nende taastustöö algab juba maikuus.


Kutsehariduskeskuse teabetalituse juhataja Anneli Puuderselli ütlust mööda selgus juba möödunud aastal, et eelmise sajandi alguses Riias valmistatud lõvikujude kallal tuleb ette võtta mahukam restaureerimistöö. Nüüd eraldas muinsuskaitse nende restaureerimiseks 50 000 krooni.



Lõvisid hakkab restaureerima Tartu ülikooli ettevõte OÜ Mandragora, kelle põhitegevus on köite- ja pabermaterjalide ning kipsi ja looduskivi restaureerimine/konserveerimine.



Esmalt puhastavad töömehed kujud tolmus ja mustusest, võtavad maha murenenud osad ja vanad värvikihid. Seejärel eemaldavad lahtimurdunud tükid ja fikseerivad asukohad. Selleks, et leida sobiv restaureerimissegu, tehakse uuringud.



Tööde teise etappi jäävad tühikute täitmine, modelleerimine ja värvimistööd. Töödega loodetakse valmis saada sügiseks, kuid palju sõltub sobivatest ilmaoludest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles