Koos mõtlemine loob eeldused

Andres Metsoja
, Pärnumaa omavalitsuste liidu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa omavalitsuste liidu esimees Andres Metsoja.
Pärnumaa omavalitsuste liidu esimees Andres Metsoja. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Seekordne maakogu oli sisult teistsugune kui 2008. aastal. 22. mail keskendusime enim enesesse ja tulevikku vaatamisele.


Üha enam tunnetatakse, et sektoritevaheline koostöö on edasi viiv. Kindlasti ei ole võimalik maakonna volikoguliikmete kogunemisel lahendada igapäevaprobleeme, samal ajal loob see aga eeldused tegutseda targalt oma kohaliku omavalitsuse kui maakonna tasandil.



Piirkonna konkurentsivõime ja kohaliku demokraatia tagamisel muutub järjest olulisemaks maakogu roll.



Ilmselgelt tuleb tähtsustada volikoguliikmete volitusi maakonna kujundamisel. Selline lähenemine on ambitsioonikas ja võimalik, et motiveerib kodanikke kandideerima kohalikesse volikogudesse senisest aktiivsemalt.



Usun, et infovahetus, ühised otsused ja ühtse visiooni kujundamine viib selleni, et kohalikest eelarvetest koondatakse maakondlik eelarve. Eelarve eesmärk oleks suuremahuliste, Pärnumaale oluliste investeeringute eest ühise vastutuse võtmine (maa-, planeeringute küsimused) ning huvi näitamine.



Kaisma valla maksumaksjana olen päri, et üks protsent minu maksutuludest tsentraliseeritakse ja sellega näidatakse Pärnumaa huvi, näiteks Audru kalakasvanduse või Tahkuranna valda plaanitava Lottemaa rajamiseks. Sellised investeeringud loovad töökohti, meelitavad külalisi ja näitavad meie valmisolekut uuendusteks.



Peale erainvestorite panuse tuleb planeerida ja ehitada jalgrattateid ning analüüsida Pärnu lennujaama tähtsust ning majanduslikku toimimist. Arendada kolledžit, et noored jääksid siia ja areneks koostöö era- ja avaliku sektoriga.



Need on tegevused, millele on võimalik saada toetusi Euroopa Liidu tõukefondidelt, kui on selge visioon ning omaosalus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles