Tunnustati andekaid ja osavaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reketloni MMil paarismängus hõbeda võitnud vennad Ken Kristjan Toomjõe (paremal) ja Andre Kristopher Toomjõe teevad igal nädalal läbi kõik reketloni alad ja pingutavad, et füüsilist vormi hoida.
Reketloni MMil paarismängus hõbeda võitnud vennad Ken Kristjan Toomjõe (paremal) ja Andre Kristopher Toomjõe teevad igal nädalal läbi kõik reketloni alad ja pingutavad, et füüsilist vormi hoida. Foto: Urmas Luik

Sel nädalal tunnustati Pärnus linna ja maakoolide parimaid õppureid, jagati preemiaid ja aukirju, pakuti torti. Pärnu koolides toimusid tublide päevad, millel jagati noore teaduri märke ja tõsteti esile nelja-viielisi.


Kuna Pärnu maavalitsuse saali kõik tublid poleks mahtunud, olid maavanema vastuvõtule kutsutud 54 maakondlike aineolümpiaadide võitjat, nende õpetajad ja koolide juhid.



Endla teatris linnavalitsuse pidulikul vastuvõtul tunnustati 139 õpilast, laste ja noorte pangaarvetele kanti preemiatena kokku 177 800 krooni.



Nutikad ja kiired


Tiitli “Aasta õpilane 2009” pälvis Sütevaka humanitaargümnaasiumi abiturient Sandra Sillaots, kes lõpetab kooli kuldmedaliga. Tänavu tunnistati ta Eesti parimaks kõnelejaks.



Aunimetuse “Aasta aktiivne noor 2009” teenis Marian Vares Raeküla gümnaasiumist. Preemia “Aasta huvitegevuse parim 2009” määrati kahele õpilasele: Pipilota Neostusele Kuninga tänava põhikoolist ja Sütevaka humanitaargümnaasiumi õpilasele Kärt Koosapojale.



Preemia rahvusvahelistel aineolümpiaadidel osalemise eest määrati Rauno Siinmaale ja Eero Vaherile Koidula gümnaasiumist. Siinmaa kuulub riigi esindusvõistkonda matemaatikas, Vaher bioloogias.



 Lõppeval õppeaastal saadi üleriigilistel olümpiaadidel eri ainevaldkondades kokku 13 esikohta.



Linnavalitsuse tänu pälvis mitu tublit spordipoissi. Ken Kristjan Toomjõe (16) ja Andre Kristopher Toomjõe (14) on vennad, kes õpivad Vanalinna põhikoolis.



Poisid osalesid aprilli alguses Prahas kuni 21aastaste reketloni MMil ja saavutasid paarismängus teise koha.



Novembris oli üksikmängu MM ja siis võitis vanem vennastest kuni 16aastaste arvestuses esikoha ja noorem teise koha.



Tegu on Eestis uue alaga ning Ken Kristjanil kodumaal konkurendid puuduvad, Andre Kristopheril mõni rivaal juba on, rääkisid noormehed.



Vennad teevad igal nädalal läbi kõik reketloni alad ja pingutavad, et füüsilist vormi hoida.



Reketlon koosneb neljast reketialast: lauatennisest, sulgpallist, squash’ist ja tennisest.



Reketlon on kaheksa aasta vanune spordiala, mida mängitakse juba kõikidel kontinentidel kokku 35-45 riigis.



Keidi Õunap on Pärnu väikese vabakooli lõpuklassi piiga. Talle meeldib olla aktiivne klassis, koolis ning väljaspool kooli. Keidi on vabakooli õpilasesinduse president, ürituste eestvedaja. Ta käib Kunstide majas solistiõpingutel Ester Murrandi juures ja Anne Uusna juhendatud noortekooris.



Eelmisel poolaastal õppis Keidi Olavi Kõrre juures kitarri. Eriauhinna tõi talle osalemine Paides omaloominguliste lugude konkursil „Südame laul“. Samuti on ta saavutanud malevalaulude võistlusel oma lauluga esikoha.



“Laulud tulevad ise, võtan kitarri ja mõtlen sõnad ning viisigi. Siis esitan pala pereliikmetele või sõbrannadele ning kui neile meeldib, julgen laiemas ringis esineda,” rääkis Keidi Õunap.



Neiul on mõte minna järgmisel õppeaastal Tšehhimaale vahetusõpilaseks. Keidi vanem vend on seal juba ees ja soovitab soojalt.



“Uus kogemus ja uus maa, võimalus olla aktiivne. Mulle meeldivad väljakutsed. Saan hakkama igal pool,” usub neiu.



Maakonna tublid noored


Maavanema vastuvõtule olid kutsutud 54 maakondlike aineolümpiaadide võitjat, nende õpetajad ja koolijuhid.



Samuti tunnustati kuut põhikooli- ja kuut gümnaasiumilõpetajat, kelle kõikide õppeainete aasta- või kooliastmehinded on olnud väga head ja käitumine eeskujulik. Nemad said tunnustusega kaasa aasta õpilase tiitli.



Pärnu maavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna inspektor juhataja ülesannetes Hede Martšenkov möönis, et pole teada, kas õpetajad on hakanud õpilasi rangemalt hindama või on põhjus muus, kuid eelmisel aastal oli viielisi lõpetajaid oluliselt rohkem: 16 põhikoolist ja 14 abiturienti.



Seevastu olümpiaadidel ja aineüritustel osales sel õppeaastal 1658 õpilast ehk 37 protsenti õpilaskonnast (mullu 34 ja ülemöödunud aastal 33 protsenti).



Enim osalejaid oli matemaatikaolümpiaadidel, järgnesid eesti ja inglise keele ning bioloogiaolümpiaadid.



Kõige rohkem esikohti maakondlikel aineolümpiaadidel, kokku kolm, saavutas Audru keskkooli 11. klassi lõpetav Laurits Puust.



Puust võitis füüsika-, matemaatika- ja keemiaolümpiaadi, juhendajaiks õpetajad Tiiu Rätsep, Tiina Pärn ja Ülle Vares.



Paikuse põhikooli 8. klassi õpilane Mai-Liis Pukk saavutas maakondlikel aineolümpiaadidel viis auhinnakohta, neist esikoha inglise keeles (õpetaja Ruth Juss) ja vene keeles (õpetaja Sirje Solom).



Neljale auhinnalisele kohale jõudsid Vändra gümnaasiumi 8. klassi õpilane Rasmus Iila (esikoht füüsikas, õpetaja Tiina Tõnismann), kolm auhinnakohta saavutasid Kilingi-Nõmme gümnaasiumi 6. klassi lõpetav Helen Roostma (esikoht bioloogias, õpetaja Elli Altin), Paikuse põhikooli 9. klassi lõpetav Mariliis Jaago (esikoht bioloogias, õpetaja Piia Veeroja) ja Vändra gümnaasiumi 9. klassi lõpetav Ats Aasmaa (esikoht ühiskonnaõpetuses, õpetaja Ülle Ütt).



Üleriigilistelt aineolümpiaadidelt naasid parimate tulemustega Paikuse põhikooli 7. klassi õpilane Claudia Kaubi (kolmas koht bioloogias, õpetaja Piia Veeroja) ja Tootsi põhikooli 7. klassi õpilane Kairi Janson (neljas koht emakeeles, õpetaja Reet Pulk).



Kilingi-Nõmme neiud Kerli Kore ja Kertu Kore (õpetaja Saima Tõigast) pääsesid maakondliku käsitöö- ja kodunduskonkursi võitjatena edasi ja saavutasid üleriigilisel võistlusel kolmanda koha.



Üleriigilisel “Nuputa” võistlusel tulid neljandaks Paikuse põhikooli noored Elina Ild, Tõnis Lepik ja Hendrik Laas, “Koidulauliku” konkursi kolmanda koha tõi koju Uulu põhikooli õpilane Kadri Avamere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles