Pärnu kesklinna kvartali detailplaneering jõuab volikogusse kehtestamisele

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühavaimu ja Lõuna tänava ristmik.
Pühavaimu ja Lõuna tänava ristmik. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu linnavalitsus saatis volikokku otsuse eelnõu, millega soovitakse kehtestada Pühavaimu, Rüütli, Kuninga ja Hospidali tänavate vahelise kvartali detailplaneering.


Planeeritava ala suurus on ligi 0,6 hektarit. Planeeringuala hõlmab Pühavaimu, Rüütli, Kuninga ja Hospidali tänavate vahelise kvartali koos seda ümbritsevate tänavatega.



Planeeringuala asub vanalinna muinsuskaitsealal ja arheoloogilisel kaitsealal. Planeeringuga tehakse ettepanek muuta Kuninga 32 kinnistu maakasutussihtotstarve ärimaast 55% elamumaaks ja 45% ärimaaks.



Pühavaimu 20 kinnistu 100% elamumaa maakasutussihtotstarve muudetakse 50% elamumaa ja 50% ärimaa maakasutussihtotstarbeks.



Planeeringus nähakse ette Kuninga 32a alajaama kinnistu likvideerimine ning uuele alajaamale asukohaga krundi läänepoolses osas kasutusõiguse seadmine.



Kuninga 32 ja 32a kinnistud liidetakse. Ülejäänud kinnistutel maakasutussihtotstarvete osas muudatusi ei tehta. Määratletud ehitusõigusega planeeringualal on lähtutud vanalinnas väljakujunenud hoonestusprintsiipidest ja muinsuskaitsealastest eritingimustest. Juurdepääsud kinnistutele on lahendatud külgnevatelt tänavatelt. Uue kõrghaljastuse rajamine on tihedas vanalinna kvartalis raskendatud, soovitav on olemasolevate puude maksimaalne säilitamine.



Detailplaneeringuga määratakse arhitektuursed nõuded hoonestusele ja seatakse linnaehituslikud tingimused, planeeritakse juurdepääsuservituudid ja kommunikatsioonid, haljastus ning heakord.



13. novembrist – 27. novembrini 2006 toimus detailplaneeringu avalik väljapanek, mille käigus laekus kolm avaldust ettepanekute ja vastuväidete näol planeeringulahenduse kohta.



Detailplaneeringu avaliku väljapaneku tulemuste avaliku arutelu käigus jäid osapooled eriarvamusele kinnistu piirile ehitamise, tulemüüri küsimuse ja maja räästa üleulatumise servituudi seadmise vajaduse osas.



Maavanem, lähtudes planeerimisseadusest kiitis planeeringu osaliselt heaks ja tegi ettepaneku kehtestada see osaliselt.



Arvestades maavanema ettepanekut ning asjaolu, et planeeringuvaidlus Kuninga 30a ja Pühavaimu 16 kinnistute vahel oli kestnud juba pikka aega ja see pidurdas kõnesolevas vanalinna kvartalis teiste kruntide ehitusõiguslikke arenguid kehtestas Pärnu linnavolikogu 18. oktoobril 2007 Pühavaimu, Rüütli , Kuninga ja Hospidali tänavate vahelise kvartali detailplaneeringu osaliselt jättes planeeringualast välja Kuninga 30a ja Pühavaimu 16 kinnistud.



Planeerimisseaduse kohaselt on planeerimisalase tegevuse korraldamine oma haldusterritooriumil kohaliku omavalitsuse pädevuses, kelle ülesandeks on tagada maakasutuse ja ehitamise aluseks vajalike planeeringute olemasolu ning kõikide huvitatud isikute huvide arvessevõtmine ja tasakaalustamine, mis on planeeringu kehtestamise eelduseks



Planeerimismenetlus Kuninga 30a ja Pühavaimu 16  kinnistute osas jätkus, kuid tulemüüri ehitamiseks kahe kinnistu piirile kokkuleppele ei jõutud.



Planeeringu lahenduse kohaselt tuleb likvideerida Pühavaimu 16 kinnistule ulatuv Kuninga 30a asuva hoone katuseräästas ning seega puudub vajadus servituudi ala määramiseks.



Üleehituse likvideerimisega kaasnev katusekalde muutmine ei koorma  Kuninga 30a kinnistut rohkem, kui Pühavaimu 16 kinnistut  koormaks üleehituse servituut.



Olulisem on viia Kuninga 30a hoone vastavusse vanalinnas ning muinsuskaitse all olevas piirkonnas  kehtivate tuleohutusnõuetega, mis tähendab Pühavaimu 16 krundi poolsete olemasolevate akende kinni ehitamist (kolm akent) ja tulemüüri ehitamist.



Akende kinniehitamine ja tulemüüri ehitamine ei takista Kuninga 30a hoone kasutamist kuna kinniehitatavate akende taha jäävates õpperuumides on võimalik tagada töötingimused kasutades katusevalgustust.



Detailplaneeringu lahendus on otstarbekas ning võrdse kohtlemise printsiibi kohaselt on mõlema kinnistu omanikel õigus ehitada hooned vahetult nendevahelisele piirile. Seoses krundi piirile tulemüüri ehitamisega ja hoone vastavusse viimisega kehtivate tuleohutusnõuetega on tehniliselt igati võimalik loomuliku valguse toomine Kuninga 30a hoone teise korruse ruumidesse.



Pärnu maavalitsus kiitis eelmise aasta lõpul saadetud kirjas heaks Pühavaimu, Rüütli, Kuninga ja Hospidali tänavate vahelise kvartali detailplaneeringu Kuninga 30a ja Pühavaimu 16 kinnistute osas tingimusel, et detailplaneeringusse viiakse sisse täiendus, et enne tulemüüri ehitamist Pühavaimu  16 kinnistule, millega kaasneb Kuninga 30a hoone akende sulgemine, on eelnevalt vajalik välja ehitada loomuliku valguse lahendus Kuninga 30a hoone teise korruse ruumidesse.



Maavanema poolt seatud tingimus on täidetav, kui ühele osapoolele seatakse mõistlik kuid konkreetne tähtaeg vastava nõude täitmiseks. Sellisel juhul tekiks ühele osapoolele õigustatud ootus, et ta võib asuda oma kinnistul ehitusõigust vastavalt planeeringule teostama pärast teisele osapoolele planeeringust tuleneva nõude täitmiseks antud tähtaja möödumist.



Detailplaneering seab Kuninga 30a kinnistu omanikule nõude välja ehitada loomuliku valguse lahendus Kuninga 30a hoone teise korruse ruumidesse tähtajaga ühe aasta jooksul käesoleva detailplaneeringu kehtestamise otsuse jõustumisest alates.



Pühavaimu, Rüütli, Kuninga ja Hospidali tänavate vahelise kvartali detailplaneering algatati ja kinnitati selle lähteülesanne Pärnu Linnavolikogu 16. septembri 2004 otsusega.



Pärnu linnavalitsuse 2006. aasta 25. septembri korraldusega on detailplaneeringu projekt vastu võetud ja suunatud avalikustamisele.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles