Pärnumaa mees osaleb põneval retkel Kaukaasiasse

Eno-Gerrit Link
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu osales Marko Kaldur rännakul Magadani, millest valmis ka dokumentaalsari.
Mullu osales Marko Kaldur rännakul Magadani, millest valmis ka dokumentaalsari. Foto: Erakogu

Laupäeval stardib Eestist järjekordne ekspeditsioon maastikusõiduhuvilisi, mis viib kolm autotäit rändureid Gruusia ja Armeenia väheavastatud ja raskesti ligipääsetavatesse mägipiirkondadesse.

Nagu varasematel ekstreemsetel Siberi ekspeditsioonidel, osaleb ja peab Kaukaasia ekspeditsiooni reisipäevikut Marko Kaldur Saarde vallast Pärnumaalt.

Kolmel eriettevalmistusega maasturil suundub kaksteist maastikusõiduhuvilist ligi kuuajalisele retkele läbi Venemaa, Gruusia ja Armeenia.

Ekspeditsiooni eesmärk on liikuda võimalikult palju väheasustatud piirkondades, tõusta mägedesse, kohtuda kohalike maastikusõiduhuvilistega ja külastada paiku, kuhu harva satutakse või kuhu ligipääs on keeruline.

Muu hulgas kuuluvad ekspeditsiooni esialgsesse plaani ajalooline Gruusia sõjatee Vladikavkazist Thbilisi; Euroopa kõrgeim (2410 m) aasta ringi asustatud küla Ushguli, kuhu pääseb vaid loetud kuudel aastast eritehnikaga ligi; ainult Abano mäekuru kaudu raskesti ligipääsetav Omalo küla; Zhinvali veehoidla, mis mattis enda alla terve küla, mille kirik on nähtav vaid madala veeseisu korral; Ughtasari järv ja sealsed muistsed kaljujoonistused; Vardzia koobaslinn; arvukad kloostrid ja kirikud sõjatee ääres ning mujal mägedes; kaunid loodusvaatamisväärsused, joad, järved; kustunud Kazbeki vulkaan.

Tutvutakse kohalike elanike ja nende elu ja traditsioonidega. Vahepeal laskutakse mägedest  lõõgastumiseks kohalikesse suurlinnadessegi, kus nauditakse Gruusia ja Armeenia ööelu.

Ekspeditsiooni käigus kohtutakse veel kohalike maastikusõiduhuvilistega, kelle juhendamisel loodetakse külastada teisigi paiku, mis on teada-tuntud peamiselt ainult kohalikele.

Ekspeditsiooni pikkuseks kujuneb ligemale 9000 kilomeetrit, millest suure osa moodustavad mägiteed ja maanteedeta maastikud.

Varem on mitu ekspeditsiooni liiget osalenud ekspeditsioonil Ida-Siberisse Magadani; polaarjoone taha ja arvukatel teistel retkedel rasketesse piirkondadesse.

Reisimuljetega saab jooksvalt tutvuda Kalduri kirjutatud ekspeditsiooni reisipäevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles