Toris tähistati vaba Eesti päeva

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval tähistati Toris Eesti sõjameeste mälestuskirikus esimest korda vaba Eesti päeva. 19 aastat tagasi lahkus Eesti pinnalt viimane okupatsioonisõdur.

Kontserdi-tänujumalateenistuse korraldas kaitsejõudude kaplaniteenistus. Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili meenutas president Lennart Meri ütlust 31. augustil 1994. aastal: ”Sellega kirjutati Eesti võitjate ridadesse“. Meri pidas silmas viimase vene sõduri lahkumist Eesti pinnalt ja okupatsiooni tegelikku lõppemist.

Kiili hoiatas inimesi illusiooni eest, nagu oleks meie vabadus lihtsalt niisama kindlustatud – ei, selle eest peab seisma.

Kaitseliidu ülem pidas silmas sedagi, et meile ebasõbralikud jõud võivad Eestit Tori ürituse valguses taas süüdistada ajaloo ümberkirjutamises. ”Ajalugu kirjutavad ümber need, kel on midagi varjata,“ ütles brigaadikindral. Tema sõnul peab 31. augustit mäletama juba sellepärast, et siis saime lõplikult vabaks.

Seejärel esines Eesti sõjameeste Pärnu ühenduse meeskoor Helle Kullamaa juhatusel.

Kontsertosa eest hoolitsesid ka kaitseväe orkester dirigent kolonelleitnant Peeter Saaniga ja solist Väino Puura.

Vabanemispäeval mälestati neidki, kes oma kohust täites on hiljuti lahkunud. Eesti evangeelse luterliku kiriku peapiiskop Andres Põder ja mereväe kaplan Tõnis Kark pühitsesid mereväe allohvitseri, maat Marko Knapsi mälestustahvli. Knaps hukkus demineerimisoperatsioonil läinud aastal. Sooja järelhüüde ütles kaitseminister Urmas Reinsalu.

Oma sõnavõtus meenutas Reinsalu, et Eesti vabadus on võitluse lugu selle vabaduse eest. Vene sõdurid ei lahkunud Eestist vabatahtlikult, nad olid sunnitud minema.

”Asi, millega kompromissile ei minda, on meie rahva vabadus,“ kinnitas kaitseminister. Ühtlasi lubas Reinsalu, et järgmisel aastal, kui tähistame võõrvägede lahkumise 20. aastapäeva, teeme seda suurelt ja üleriiklikult.

Peapiiskop Põder lisas omalt poolt, et laulev vabadusvõitlus pani kahurid vaikima. Ta ütles, et ”vaba Eesti päeva“ tähistamine Toris oli ilus sissejuhatus uuele traditsioonile ja ettevalmistus järgmiseks aastaks.

Kirikust suunduti rongkäigus Tori kalmistule, kus asetati pärjad vabadusvõitluse mälestussamba juurde. Lõpetuseks maitsti tummist hernesuppi ja meenutati olnut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles