Pärnu kesklinnas valmisid uued tänavad

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aida tänav on jäetud ainult jalakäijatele liikumiseks, tulevikus kaetakse osa sellest klaaskatusega.
Aida tänav on jäetud ainult jalakäijatele liikumiseks, tulevikus kaetakse osa sellest klaaskatusega. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Täna keskpäeval avatakse Pärnu Keskuse juures Aida ja Põhja tänav, mille ehitamiseks kulutasid linn ja erainvestorid kokku 18,5 miljonit krooni.


Enamiku sellest rahast andis Pärnu Keskus, et inimesed uues ostukeskuses käima hakkaksid. Kaheksa miljonit käib välja linn. Peale Pärnu Keskuse ümbruse tänavate ehitati välja kontserdimaja juurest algav Põhja tänava lõik, millel Pärnu Keskusega mingit pistmist pole.



Aida tänav on Pärnu Keskuse ja parkimismaja vahel kulgev jalakäijate tänav, mis kunagi ühendab Vee tänavat ja Aia tänava pikendusele kavandatud uut bussijaama. Ühesuunaline autoliikluseks mõeldud Põhja tänav algab Laialt tänavalt kontserdimaja juurest ja viib Port Artur 1 kõrvalt Pikale tänavale.



Põhja tänaval asub Pärnu Keskuse teine sissepääs, mis ostukeskuse juhataja Indrek Peedo sõnutsi avatakse kahe nädala jooksul. Kui see avatud, saab Pühavaimu tänavalt tulles läbi maja Aida tänavale minna.



Pärnu Keskuse sissepääsu juures on taksopeatus ja mõni parkimiskoht, Pühavaimu tänava pikendusele on linn rajanud jalakäijate ülekäiguraja.



Aida ja Põhja tänava ehitamiseks korraldati arhitektuurikonkurss, mille võitis OÜ KavaKava võistlustöö “Palgiparvetajad”. Parvetatavaid palke on näha nii Aida tänaval kui uuel linnaväljakul. Põhja tänaval domineerivad asfalt, põletatud pinnaga graniitplaadid ja 180 meetri pikkune paekividest müür, mis on tehtud erosiooni vältimiseks.



Ehitustööde käigus paigaldas Tallinna Teede AS 10 000 ruutmeetrit tänavakatet, millest 3850 ruutmeetrit moodustas graniit ja ülejäänu tänavakivid. “Põhja tänava äärekividki on graniidist. Tavaliselt sõidavad autod tänavakividest tükke välja, see tänav on aga kitsas,” rääkis Peedo.



Pärnu Keskuse ja Port Arturite vahelisele linnaväljakule on kavandatud purskkaev. “Tahaks, et linn teeks selle millalgi ära,” lausus Peedo.



Väljak asub linna maal ja seal saab tulevikus avalikke üritusi korraldada. “Kindlasti tahaks ka meie seal midagi teha,” ütles Peedo. Samas kohas on Port Arturi kaubakeskus varem tähistanud volbriööd ja oma sünnipäeva.



Kontserdimaja ja Port Artur 2 vahel asub kaks ehitustandrit. Kontserdimaja kõrval on OÜ Neli Investorit alustanud kaheksakorruselise maja ehitamisega ja selle pooleli jätnud. Pooleli on parkimismaja ehituski.



“Aasta lõpuks, pigem sügiseks on parkimismaja valmis,” lubas Peedo.



OÜ Neli Investorit omanikud on Margus Kangur, Aare Parts, Andres Sutt, Ingmar Saksing ja Jaan Lepp. Nende ehitatav maja moodustab Pärnu Keskuse teise ehitusetapi. Tulevikus peaks Nelja Investori maja, parkimismaja ja Pärnu Keskuse praegu valmis hoone olema galeriidega ühendatud ja osa Aida tänavast kinnine klaaskatusega galerii.



Pärnu Keskuse ja parkimismaja omanikud on Rein Kõgel ja Toomas Õunap koos Suurbritannia ning Iirimaa investoritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles