Tallinna värav pääseb puude varjust

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna värav.
Tallinna värav. Foto: Henn Soodla

Keskkonnaamet andis loa Pärnus looduskaitsealusest pargist Tallinna värava eest maha saagida kolm puud vanast vahtraalleest.


Vastava ettepaneku tegi muinsuskaitseamet eesmärgiga avada vaade Tallinna väravale, mis arhitektuurimälestisena on riikliku kaitse all ja praegu puudekrooniga varjatud.



Keskkonnaamet otsustas, et kuigi dendroloogiliselt pole kolme puu alleel langetamine põhjendatud, on lubatav puud eemaldada, et avada pilkudele mälestise siluett ja tuua esile värava arhitektuurne mõju linnapildis.



Luba puude mahavõtmiseks taotles Pärnu linnavalitsuse majandusosakond.



Tallinna värav on ainus allesjäänud värav 17. sajandil ümber Pärnu ehitatud uusaegsest kindlusest. Ülejäänud väravad, bastionid ja suurem osa muldvallist ja vallikraavist likvideeriti 19. sajandil, kui Pärnu oli maha kriipsutatud Vene kindluslinnade nimistust ja siit lahkus garnison.



Muinsuskaitseamet tegi ettepaneku puude langetamise kohta Pärnu Vallikääru rekonstrueerimise eelprojekti kooskõlastamise käigus, jättes samal ajal muldkindlustuse rekonstrueerimise kava tervikuna kooskõlastamata.



Pärnu abilinnapea Peeter Saunpere teatas, et juba tuleval nädalal on muinsuskaitseameti tippspetsialistidel ees kohtumine linnavalitsuse inimestega, et ühiselt arutada Vallikääru rekonstrueerimise võimalikkust ajaloolist muldkindlustust ohustamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles