Dendroloogide hinnangul on Pärnu pargipuud hooldamata

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanapargi allee Pärnus.
Vanapargi allee Pärnus. Foto: Henn Soodla

Dendroloogide hinnangul on Pärnu vanad pargipuud viimasel aastakümnel hooldamata, nii et haigete puude murdumist ja ohtlike olukordade tekitamist võib edaspidigi juhtuda.


Dendroloogia seltsi president Aino Aaspõllu rääkis Raadio Pärnule, et tegi kaks aastat tagasi Pärnu pargipuude kohta hinnangu, kus oli kirjas, millised puud tuleks maha raiuda ja milliseid ravida ning hooldada. Tema ütlust mööda tulnuks maha raiuda 25 puud, kuid sel kevadel Pärnus käies märkas ta, et midagi pole tehtud.



Kümmekond aastat tagasi oli olukord teine. 1993. aastal peeti Pärnus dendroloogide suvepäevi, kus oma ala asjatundjad leidsid üksmeelselt, et Pärnu pargid on kõige paremini hooldatud pargid Eestis üldse. Nüüd on selle koha üle võtnud Viljandi, Valga ja Tartu, kus Aino Aaspõllu sõnul on hea koostöö linnaametnikega, kes dendroloogide soovitusi arvestavad.



Pärnus seevastu on taandareng ja suvepealinna pargid on järjest enam risustunud.



Aaspõllu võrdles vanu parke lillepeenraga, kus tuleb umbrohi välja kiskuda, et lillede ilu esile pääseks. Puudel tuleb hooldada võra ja ära lõigata kuivanud oksad – nii talitades võivad iidsed pärna- ja tammealleed aastakümneid elus püsida. Aaspõllu ütles, et selle töö eest peaks vastutama linnaaednik. Kui tema ei oska, peab ta küsima nõu asjatundjatelt.



Pärnu Vanapargi allee maharaiumist ja uute pärnaistikutega asendamist Aaspõllu õigeks ei pea, tema arvates oleks tegemist raharaiskamisega. Juhtivdendroloog ei soovita üldse Hollandist puuistikuid otsa, sest Eesti oludes need vastu ei pea, liiati on Eestiski puukoole, kus kvaliteetseid istikuid kasvatatakse. Ta meenutas, et Tallinnas Vabaduse väljakul asendati vanad puud Hollandi taimedega, millest vaid mõni ellu jäi.



Pärnu linnavalituse ostetud noored Pärnad soovitas Aaspõllu istutada Supeluse tänavale seal kasvavate kaskede asemele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles