Vändra tervishoiukeskus hakkab valmis saama

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra tervishoiukeskuses on käimas viimistlustööd. Kaarja klaaspinna taga seavad end peagi sisse apteek, söögikoht, vanurite puhketuba, võimlemissaal ja füsioteraapiakabinet. Vasakule tuleb hooldekodu ja paremale haigla.
Vändra tervishoiukeskuses on käimas viimistlustööd. Kaarja klaaspinna taga seavad end peagi sisse apteek, söögikoht, vanurite puhketuba, võimlemissaal ja füsioteraapiakabinet. Vasakule tuleb hooldekodu ja paremale haigla. Foto: Henn Soodla

Vändra piirkondlikus suurprojektis tervishoiukeskuses on käimas siseviimistlustööd, augustis kolivad hooldusravihaigla, hooldekodu ja perearstid oma majapidamise ümber, nii et septembris võiks seal töö patsientidega pihta hakata.


“Ehitaja tahab küll maja natuke varem üle anda, aga arvan, et kui me augustis kolida saaksime, oleks väga hea,” lausus Vändra alevivanem Toomas Sonts, näidates kohati veel pahtlitolmuseid ja osaliselt juba värvitud tube-koridore, iga nurga peal askeldamas töömehed.



Hobuserauakujulisse kompleksi Vihtra tee ääres koondatakse kõik meditsiiniteenused, oma senistes kohtades jäävad tegutsema vaid hambaravi ja kiirabi. Kompleksi paremasse tiiba kolib ümber hooldusravihaigla ja vasakusse laieneb hooldekodu, keskele kaarjasse klaasakendega fuajeeossa tulevad ühele poole apteek ja teisele söögikoht, ülakorrusele vanurite puhketuba teleri ja raamatutega, võimlemissaal ja füsioteraapiakabinet. Majja kolivad Vändra perearstid, pesumaja JA tulevad soolakamber, ravivõimlemise bassein ja massaaživann.



Haiglatiiva otsas on morgi kohal veel neli tühja seina, kuid valgeks on võõbatud selle kõrval jõe poole avaneva vaatega saal matusetalitusteks. Siseõues on valminud jalutamisteed ja külvatud muruseeme.



Alevil õnnestus koostööpartnerite kaudu hoida investeeringult kokku poolteist miljonit krooni, saades endale Saksamaalt tasuta 35 toa täissisustuse: öökapid, riidekapid ja voodid, peale selle ratastoole, toole ja diivaneid, mis on pandud gümnaasiumi võimlasse hoiule.



Mööbel on Sontsi sõnutsi kasutatud, kuid korralik ja pärineb Bad Doberani linna vanadekodust, kus ümberstruktureerimise käigus sisustus välja vahetati. Ainus tingimus oli, et mööbel tuleb eestlastel ise Saksamaalt Eestisse vedada, mida ka tehti.



“Mis meile kõige vajalikum, seal on tõstetavad voodid, kümmekond aastat vanad, aga samasuguse süsteemiga ostsime eelmisel aastal Eestis uusi – uue voodi hind jääb 20 000 krooni kanti,” kirjeldas Sonts.



Saksa partneritega on alevil koostöö kestnud viis-kuus aastat. Esialgu alustati ühiste noorteprojektidega, mullu käisid Vändra hooldekodu töötajad sealses vanadekodus praktikal ja tänavu lähevad Vändra lasteaedade õpetajad Saksamaale lasteaeda kuuks ajaks kogemusi saama. Samuti alustatakse koostööd vanadekoduga Tšehhis. Eesmärk on üks: õppida sealsetest kogemustest.



Sonts märkis, et teadmised kuluvad marjaks ära, sest Saksamaal on töö dementsete vanuritega kõrgel järjel ja seal on võimalik õppida kasutama abivahendeid, mida Eestis veel ei kasutata.


Sotsiaalkompleksi ehitab Facio Ehitus valmis oma vahenditest ja annab valminud objekti 25 aastaks üürile Vändra alevivalitsusele, osaühingule Vändra Perearstid ning sihtasutusele PJV Hooldusravi, mille all tegutsevad Vändra ja Pärnu-Jaagupi haigla. Üüriperioodi lõppedes läheb ehitis alevivalitsuse omandisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles