Massiarus läks 1. klassi üks õpilane

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Massiaru algkooli ainus esimese klassi õpilane Aigar-August Lemmik uudistas eile maja ees oma aabitsat.
Massiaru algkooli ainus esimese klassi õpilane Aigar-August Lemmik uudistas eile maja ees oma aabitsat. Foto: Ants Liigus

Eile alustas Pärnumaa suurimas esimeses klassis kooliteed 73 õpilast, kes mahuvad Pärnu Koidula gümnaasiumis kolme paralleelklassi, linnast poolesaja kilomeetri kaugusel Massiaru külas on aga maakonna väikseim kool, kus sai aabitsa üks õpilane.


Täna hommikul peavad kümnelapselisest perest pärit vennad Aigar-August ja Maario Lemmik silmad lahti saama kella kuuest, et jõuda koolibussile. Kui tunnid Massiaru algkoolis läbi, astuvad nad kolm kilomeetrit koduni jala või võtab keegi neid auto peale.



Täna on Massiaru kooli 1. klassi ainsal õpilasel Aigar-Augustil teine koolipäev. Eile andis koolijuhataja Ly Põldur talle sügislilledega kaunistatud saalis üle aabitsa ja õpilaspileti, koolikoti ja -tassi, pani õlale Port Arturi kingitud punase seljakoti pliiatsite ja maiustustega. Külavanaemad tähtsustasid päeva astrite, jorjenite, gladioolidega ja koolijuhataja ulatas Aigar-Augusti emale Viljale roosaka roosiõie. Tänuks selle eest, et pere oma lapsed kohalike koolmeistrite kätte tarkust taga nõudma usaldab.



Kuigi Aigar-August oli oma esimest koolipäeva pikisilmi oodanud, tundis ta väikest kohmetust, kui paarkümmend silmapaari tema peale pidama jäi. Koolikaaslasi on tal kokku neli: vend Maario neljandas klassis, teises klassis aga Jaanus Talts, Elmar Braks ja kooli ainus tüdruk, ilusate pikkade juustega Triinu Ruul.



Üle 71 aasta tagasi ehitatud koolihoones levis kokatädi Karin Oja küpsetatud koogi ja pitsa lõhn, saalinurgas laual tekitas isu martsipanist lilleõitega kaunistatud kringel, mille pakkis paberist välja Häädemeeste vallavalitsuse haridus- ja kultuurinõunik Toomas Abel. Pidusöögi kallale aga lubas koolijuhataja asuda siis, kui kogu koolipere maja ees kooli sildi ja kunagisest õpilasest tõstekuulsusele Jaan Taltsile pühendatud tahvli ees ühispildistatud – eraldi, külarahva ja vilistlastega.



“Minu koolitee käis seitse aastat siia majja, kuulun kooli hoolekokku ja tean: see maja tahab alles- ja elushoidmist. Näeksin, et kõik vanemad oleksid oma lapsed siia kooli pannud, sest elu kulgeb järjepidevuse alusel,” kõneles külaraamatukogu juhataja Marie Iir.



Pärnumaa 38 koolist on Massiaru õpilaste arvult väikseim, Tartumaal Meeksi vallas läks Järvselja algkooli kaks õpilast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles