Pärnumaal saab valima minna ligi 73 000 inimest

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valijad hääletuskabiinides.
Valijad hääletuskabiinides. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Oktoobris toimuvatel kohalike omavalitsuste volikogude valimistel on Pärnus õigus hääletada   35 150 inimesel, Pärnumaal kokku on valimisõigus 72 985 inimesel.


Võrreldes 1. juuni seisuga, on Pärnus valimisõigusega inimeste arv 18. septembriks ehk selleks ajaks, kui valijate nimekirjad lukku pandi, kasvanud 67 võrra.

Pärnu linnasekretär Tiina Roht ütles, et Pärnu elanikkond on kasvanud sel ajal paarisaja inimese võrra, mis on tavapärasest rahvaarvu muutumisest veidi suurem, ent täiesti normaalne. „Seda on kindlasti mõjutanud Pärnu linna huviharidust puudutavad otsused. Tean mitut inimest, kes seetõttu on ennast maalt linna elama registreerinud,“ ütles Roht.

Suvel sõlmis Pärnu linn maakonna omavalitsustega kokkulepped, millega lepiti kokku vastastikune huvikoolides õppivate, kuid teise omavalitsuse haldusterritooriumil elava õppuri koolituskulude katmise kord.

Teistes Pärnumaa omavalitsustes on kolme ja poole kuuga kasvanud valijate arv kõige jõudsamalt Sindis, kus võrreldes juuni algusega elab 13 valimisõigusega inimest rohkem.

Kuhnu valda tuli sel ajaperioodil juurde 8 valijat, Audru valda 7, Sauga valda 6, Koonga valda 3 ja Varbla valda 1 valija.

Tahkuranna vallas on valijate arv suve algusega võrreldes sama, teistes omavalitsustes on valijate nimekirjad mõne kuuga lühemaks jäänud.

Kõige rohkem on valijate nimekiri lühenenud Saarde vallas – 21 hääleõigusliku kodaniku võrra. Paikuse vallas oli 18. septembril võrreldes 1. juuni seisuga vähem 18 hääleõigusega inimest, Halinga vallas 14, Vändra alevis 12, Lavassaare vallas 7, Surju vallas 4, Häädemeeste ja Tori vallas 3, Are vallas 2, Tootsi, Tõstamaa ning ühinevastes Kaisma ja Vändra vallas 1 inimene.

Üle Eesti saab hääletada 1 094 625 valijat.

Vastavalt seadusele pidi siseministeerium koostama rahvastikuregistri andmete alusel valijate nimekirjad 30 päeva enne valimiste toimumise päeva ehk 18. septembriks.

Kui riigikogu valimistel saavad osaleda Eesti kodanikud, siis kohalike omavalitsuste volikogude valimistel saavad osaleda kõik valimisõigust omavad Eesti elanikud.

Valimised toimuvad 18. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles