Kesklinna lasteaia pere õpib turvaliselt liiklema

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesed väikesed liiklejad suunas rajale Kesklinna lasteaia muusikaõpetaja Katrin Hildunen.
Esimesed väikesed liiklejad suunas rajale Kesklinna lasteaia muusikaõpetaja Katrin Hildunen. Foto: Urmas Luik

Pärnu Kesklinna lasteaia lapsed saavad nüüdsest tänavatel käitumist harjutada oma õue liiklusväljakul, mille rajamisele panid õla alla lapsevanemad.


Avamispeol tegid tähistatud radadel esimesed ringid väikesed jalgratturid, neile järgnesid jalakäijana ülejäänud lapsed. Kasvatajad etendasid lühinäidendi valgusfoorist, üllatuskülalisena saabus Lõvi Leo koos politseinikega, kes lastele liiklusnõu andsid ning jalgratta korrasolekut kontrollima õpetasid.



Ideest ilusa tulemuseni


Kesklinna lasteaia juhataja Maire Lulla sõnutsi algatas liiklusväljaku rajamise idee lasteaia õpetaja Tiia Põldme, kes pikka aega on laste liikluskasvatusega tegelnud. Põldma kirjutatud vastavasisuline projekt ei saanud kahjuks rahastust ja eelmisel sügisel otsustasid lapsevanemad hea idee elluviimisel appi tulla. Moodustati MTÜ Lasteaialaps ja ühisel jõul pandi väljaku rajamiseks vajalik rahasumma kokku.



“Õpetaja Põldme tegi lapsevanemate küsitluse ja uurimuse ning leidis, et liikluseeskirja täitmisega ei ole kõik hästi,” meenutas lasteaia hoolekogu esimees Elen Kihl. “Selgus, et lapsevanemadki kipuvad eeskirja rikkuma, kas või punase tulega üle tee minnes, ja sündis otsus hakata liiklust õpetama nii lastele kui vanematele. Saatsime projekti mitmele poole, kuid algas raske aeg ja me ei saanud kuskilt tuge. Kuna lapsevanematel oli soov aidata, lõime mittetulundusühingu, koondamaks vanemad ühe mütsi alla ja andmaks asjale juriidiline alus.”



Lasteaia hoolekogu liikme Heigo Vuugi sõnutsi osales liiklusväljaku loomises suur osa lasteaiaperest: ühiselt joonistati projekt, tehti korjandusi ja otsiti liiklusmärke. Aitas Pärnu võrkpalliklubigi, mis korraldas heategevusliku mängu, mille piletitulu annetati lasteaia heaks.


“Igal halval asjal on hea külg: saime oma jõududega liiklusväljaku oluliselt odavamalt kui mõne fondi kaudu,” arvas Vuuk. “Kui ühiselt teha ja väga tahta, saab hakkama.”



MTÜ Lasteaialaps korraldas kevadel linnavalitsuse toetusel narkoennetusprojekti, mis oli mõeldud kooliminevatele lastele ja nende vanematele. Edaspidi tahavad vanemad ühiselt muretseda lasteaeda juurde õuemänguvahendeid.



Liiklusväljakute loomine vajab toetust


Liiklusväljaku moodustavad kõnniteedele märgitud sõidurajad koos jalakäijate ülekäigukohtadega, oma ala sõiduosavuse ja vigursõidu harjutamiseks on jalgratturitele. Väljaku juurde kuuluvad väikesed liiklusmärgid, rattaparkla ja mängu-bussipeatus. Kogu projekt läks maksma umbes 4000 krooni.



Liiklusväljak on Pärnus veel Tammsaare ja Päiksejänku lasteaias. Kolmapäeval Tammsaare lasteaias avatud liiklusväljak valmis Statoili ja maanteeameti ühisprojekti toel, mänguvahendite alla turvamattide paigaldust rahastas Ifi turvafond.



Kesklinna lasteaias eile lapsi liiklema õpetanud Pärnu politseiosakonna korrakaitsetalituse vanemkonstaabli Karin Uibo väitel oleks niisuguseid väljakuid kindlasti rohkem vaja, sest liikluskasvatus algab maast madalast.



“See on üks tubli algatus ja võiks olla rohkem toetajaid, kes aitaksid liiklusväljakud luua kõigi lasteaedade juurde,” leidis Uibo. “Lapsi tuleb õpetada varakult õigesti liiklema, avariisid ja õnnetusi on meil liiga palju.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles