Enno Tammekivi astub uuesti kohtu ette

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enno Tammekivi lahkus linnavalitsusest ise, tuues põhjuseks halva tervise.
Enno Tammekivi lahkus linnavalitsusest ise, tuues põhjuseks halva tervise. Foto: Henn Soodla

Pärnu maakohtus toimub homme taas istung pistise võtmises süüdistatava Pärnu ehitusteenistuse endise juhataja Enno Tammekivi süüasjas ja siis selgub, kas süüasi õnnestub lahendada kokkuleppemenetluses.


Kohus andis 15. septembril Tammekivile ja Lääne ringkonnaprokuratuurile kokkuleppe sõlmimiseks aega reedeni. Prokuratuuri pressiesindaja Külli Kivioja sõnul pole osalised seni võimaliku karistuse osas lepet sõlminud ja süüasja lahendamine kokkuleppemenetluses selgub reedesel istungil.



Algselt olid Tammekivi kriminaalasjas süüdistatavad ka talle väidetavalt pistist andnud ärimehed ja juriidiline isik, kuid nende osas lõpetas kohus septembri keskel menetluse oportuniteediga ehk otstarbekuse kaalutlusel.



Lääne ringkonnaprokuratuur nägi võimalust lõpetada süüasi otstarbekuse kaalutlusel juriidilise isiku Teede Tehnokeskuse ja firma osakonnajuhataja Jüri Kivi, juhatuse liikme Valev Kuusemäe ning endise juhatuse liikme Hillar Variku osas.



Prokurör leidis, et meeste süü ei olnud suur ja puudus avalik menetlushuvi. Küll said nad kohustuse tasuda süüasja lõpetamise järel riigi tuludesse kopsakad rahasummad. Nii tuli Kivil ja Kuusemäel maksta mõlemal 60 000, Varikul 40 000 ja Teede Tehnokeskusel juriidilise isikuna 290 000 krooni.



Lääne ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt võttis aastail 2006-2007 Pärnu linnavalitsuse ehitusteenistuse juhatajana töötanud endine reformierakondlane Tammekivi vastutasuna oma ametiseisundit kasutades toimepandud tegude eest vara veidi rohkem kui 600 000 krooni ulatuses.



Olles vastutav isik ehitusteenistuse valdkonnas ja osaledes lihtmenetluse riigihangete korraldamisel, valis Tammekivi välja ettevõtted, kellele saata hinnaküsitlused. Sellega tagas ta äriühingute osalemise hankes.



Süüdistuse järgi olid riigihanked peamiselt seotud tee-ehitusega ja Pärnu linnalt töid saanud ettevõtte esindajad andsid Tammekivile vastutasuks ehitusmaterjale ning sanitaartehnikat.



Pistise korduva võtmise ja andmise eest näeb karistusseadustik ette kuni viieaastase vangistuse.



Tammekivi lahkus linna teenistusest tänavu veebruaris, kui kaitsepolitsei tema töö- ja elukoha läbi otsis ning prokuratuur kriminaalasja algatas. Toona ütles mees Raadio Pärnule, et tema südametunnistusel ei lasu mingisugust süüd ja ta lahkub ametist tervislikel põhjustel.



Hiljem kinnitas Tammekivi meediale, et sai oma healt sõbralt, kellega on olnud 25 aastat tuttav, osta ehitusmaterjali käibemaksu võrra odavamalt ja nüüd tõlgendatakse seda pistisena.



Tammekivi sõnade järgi nähtub süüdistusest, et ametnikuna töötav inimene ei tohi sõpradelt laenu võtta ega lävida isiklikul pinnal nendega, kellega tööalaselt kokku puutub. Ta olevat enda jutu järgi nüüd mõistnud, et ametnik ja vaba inimene on kaks eri mõistet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles