Väino Linde: Kivimägil ei ole takistusi saada linnapeaks

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Linde
Väino Linde Foto: Peeter Langovits

Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas saata avaliku teenistuse seaduse (ATS) muutmise eelnõu riigikogu täiskogule teiseks lugemiseks, teine lugemine on kavas järgmise nädala teisipäeval ja seaduse vastuvõtmine neljapäeval.


Põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde valgustas, et põhiline arutelu selles küsimuses oli komisjonis juba eelnõu ettevalmistamisel esimeseks lugemiseks. ATSi 74. paragrahv on sellisel kujul kehtinud 1995. aastast ja sätte algmõte oli Linde sõnutsi eelkõige välistada, et riigiametnik ei läheks pärast oma ametiaja lõppu “tänutäheks” tööle mõnda erafirmasse, mida ta enne pidi kontrollima.



“Tõlgendus, et see säte võib välistada maavanematel näiteks olla vallavanema või linnapea ametis kolme aasta jooksul pärast riigiametist lahkumist samas maakonnas, tekkis hiljem ja on vaieldav põhjusel, et praeguses seisus on maavanemal ainult teatud järelevalveõigus oma piirkonna omavalitsuste üle” selgitas Linde.



Linde tõi näite, et kui näiteks linnavolikogu uus koosseis valib oma esimesel istungil senise maavanema oma linnapeaks ja linnavalitsuse juhiks, tuleb arvestada sedagi, et tegelikult pole maavanem selle koosseisu kohaliku volikogu ega linnavalitsuse tegevuse üle mingit järelevalvet veel teinud.



Siiski püsib Linde teatel ATSi selle paragrahvi järgi kohtuliku vaidluse võimalus sätte eritõlgenduste suhtes ning kolmeaastane piirang on riigiametniku teenistusse astumisel omavalitsusse ebaproportsionaalne. Nende kahe asjaolu tõttu menetlebki riigikogu eelnõu, mis lisab 74. paragrahvile teise lõike: “See piirang ei laiene teenistusse astumisel riigi või kohaliku omavalitsuse ametiasutuses.”



“Isiklikult arvan, et praegugi ei ole Toomas Kivimägil takistusi saada Pärnu linnapeaks. Meie seadusemuudatus vaid välistab võimalikud opositsioonivaidlused, spekulatsioonid ja kohtusse pöördumised neis küsimustes,” lausus Linde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles