Õpetaja Edurit hinnati neljaga

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu "Tagasi kooli" nädala raames Koidula gümnaasiumis tundi andnud Vaiko Edur rääkis flimihelidest.
Mullu "Tagasi kooli" nädala raames Koidula gümnaasiumis tundi andnud Vaiko Edur rääkis flimihelidest. Foto: Urmas Luik

"Tagasi kooli" nädala raames andis Koidula gümnaasiumis eile tunni kooli vilistlane, operaator, Pärnu filmifestivali programmijuht Vaiko Edur.


"Et siiski esimest korda, paneksin talle hindeks nelja, arenguruumi on," hindas filmihelidest kõnelnud külalispedagoogi Richard Pajuväli 12.b klassist.



"Sai hakkama küll, ehkki tehnika vedas vähe alt," kõlas kooli huvijuhi Aira Petersoni hinnang tosina aasta eest Koidula gümnaasiumi lõpetanud Eduri tunnile. "Anda oma esimene tund sellisele hulgale on ikka keeruline küll."



Tallinna ülikooli Balti filmi- ja meediakoolis operaatori magistriõppe lõpetanud Edur nentis, et ega tal oma kunagisse kodukooli eriti asja ole olnud. Vaid puhkudel, mil ta on reklaaminud mõnd uue kunsti muuseumi üritust.



"Väga raske on ühte tundi anda," leidis algaja pedagoog. "Oleks neid rohkem, saaks minna teemaga sügavuti, praegu oli laiuti minek: kõigest natuke."



Filmil peaks Eduri arvates aga olema kooliprogrammis senisest sootuks kaalukam koht. Liiati ajastul, kui pea igas kodus on digifotoaparaat ja videokaamera.



"Võib ju niisama klõpsida, aga on poole huvitavam, kui teada, miks ja kuidas," väitis Edur. "Lõpuks võib lolliks minna, sest mõttekas on kõik organiseerida nii, et sinu koduvideot on huvitav vaadata naabrimehelgi."



Rumalaks minemise vastu on rohi: uuendatud õppekava.



"Koolis on muusikaõpetus, on kunstiõpetus, aga võiks olla kunstide õpetus," leidis Edur. "Filmi kaudu saab õpetada teisi kunstiliike: film on ju kunstide kogum, seal on arhitektuuri, disaini, kirjandust, kujutavaid kunste, moekunsti, muusikat, tantsu ..."



Pealegi annab tõsielufilmide kaudu õpetada paljusid ülejäänud õppeaineid. "Selles mõttes peaks film olema täiesti loomulik kooliprogrammi osa," ütles Edur. "Parem on ükskord näha, kui otsida sedasama õpiku kümnelt leheküljelt."



Kolmandat aastat toimiv tegevuskava "Tagasi kooli" on presidendi ja SA Noored Kooli algatus, mille raames annavad koolides tunde lapsevanemad, vilistlased, avaliku elu tegelased - kõik, kel on noortele midagi öelda.



Toomas Hendrik Ilvese koolitund oli esmaspäeval Lääne-Virumaal Haljala gümnaasiumis, kus president rääkis õpetajatest, kes teda on kõige enam mõjutanud.



Pärnumaal astuvad tuntud inimestest koolis laste ette kirjanik Kati Murutar ja teleajakirjanik Reet Linna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles