Video: meteoriit tekitas Lätis Pärnumaa piiri lähedal suure kraatri

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Eile kella poole seitsme paiku õhtul kukkus Põhja-Lätis Valmiera rajoonis Mazsalaca (Väike-Salatsi) linna lähedal alla meteoriit, mis tekitas ligi 20meetrise läbimõõduga ja 10 meetri sügavuse kraatri. Inimesed kannatada ei saanud.


Mazsalaca linn jääb Pärnumaast ja Eesti piirist paarikümne kilomeetri kaugusele.

Läti tuletõrje- ja päästeteenistuse pressiesindaja teate kohaselt kukkus meteoriit Kundrati talu lähedale, vigastada keegi ei saanud, vahendas Läti uudisteportaal Delfi.

Pealtnägija Ansis Šteinbergs rääkis, et kuulis kõigepealt heli, mis meenutas madalal lendavat lennukit. Seejärel märkas ta õhus keskmise suurusega põlevat objekti.

Sündmuskohal töötavad Läti kaitseväe esindajad, et selgitada toimunut ja uurida võimalikku radiatsioonitaset.

Esialgsetel andmetel sisenes objekt Maa atmosfääri Ida-Lätis Latgale keskosa kohal ja lendas 180 kilomeetrit Läti territooriumi kohal 24-28 sekundi jooksul.

Ümbruskonda uurinud kiirgusjärelevalvekeskuse spetsialistid kõrgendatud radiatsiooni ei fikseerinud. Samuti ei tuvastatud keemilist reostust.

Läti ülikooli astronoomiainstituudi teadlane Ilgonis Vilks ütles BNSile, et tegemist on erakordselt huvitava juhtumiga, ent mitmed asjaolud sunnivad kahtlema selles, et allakukkunud objekt oli meteoriit. Nimelt oleks nii suure kraatri jätnud meteoriidi kukkumisel pidanud kostma tugev plahvatus, samuti äratab kahtlusi tugev sähvatus.

Mis seal tegelikult juhtus, jääb teadlaste - geoloogide ja astronoomide - selgitada.

Temperatuur oli kraatris nii kõrge, et sulasid kivimid ja liiv, ent meteoriidi kukkudes eraldub nii palju energiat, et selle osakesed ja pinnasetükid paiskuvad väga kaugele.

"Igatahes oleks väga põnev, kui me saaksime oma meteoriidikraatri, sest seni pole Lätis neid olnud. Eestis ja Leedus on meteoriidikraatrid olemas," ütles teadlane.

Läti territooriumile on varem meteoriite kukkunud küll, kuid need olid väikesed ega jätnud kraatreid. Dobele kandis asub 4,5-kilomeetrise diameetriga hiidkraater, mille tekitas pool miljardit aastat tagasi kukkunud meteoriit. 

Väike-Salatsi lähedal alla kukkunud meteoriidist saab videoportaalis Youtube vaadata amatöörvideot. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles