Teadlased lükkasid teate meteoriidi kukkumise kohta ümber

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste arvates ei tekitanud kraatrit meteoriit.
Teadlaste arvates ei tekitanud kraatrit meteoriit. Foto: Ants Liigus

Eile õhtul Pärnumaa piirist umbes 15 kilomeetri kaugusel Lätis Mazsalaca lähedal põllule tekkinud nelja meetri sügavust kraatrit ei tekitanud meteoriit, on asja uurimas käinud Eesti ja Läti teadlased veendunud.


Läti ülikooli geoloogiateaduskonna doktor Ģirts Stinkulis ütles Pärnu Postimehe ajakirjanikule Asso Puidetile, et välistab meteoriidi langemise.  



Tartu ülikooli geoloogia ja mineraloogia professor Kalle Kirsimäe lisas, et augu põhjas olnud põlemisjälgedest leiti alumiiniumi jääke, mida meteoriidi kukkumisel seal olla ei tohiks, edastas Puidet mineroloogiaprofessori kommentaari.



Kuigi teadlaste arvates võis väidetava meteoriidikraatri kaevata keegi naljamees, ei saa välistada, et põllule kukkus tükk mõnest kosmosemasinast.



Puideti jutu järgi on maapind, kuhu „meteoriit“ langes, savine ja raske on ette kujutada, et keegi viitsiks lihtsalt naljategemise eesmärgil kaevata sellisesse kohta 8,5meetrise läbimõõduga nelja meetri sügavuse augu.



Puideti jutu järgi valvasid öösel „meteoriidikraatrit“ Läti politsei ja sõjavägi, ent hommikul lubati seda vaatama kõik huvilised. „Igaüks võis kraatrisse ronida, kui soovis,“ kirjeldas Pärnu Postimehe reporter nähtut. „Täna kell 15 ajas politsei teadlased ja huvilised siiski august välja, öeldes, et nüüd hakkavad nemad seal uurima.“



Et käidavatest teedest eemale jääva „meteoriidikraatri“ juurde oli suur uudishimulike tung, pani maatüki omanik teeotsa, kuhu autod sai jätta, korjanduskarbi lätikeelse palvega annetada raha taastamaks põllulapil olukord, mis oli seal enne, kui huviliste hordid sellest üle käisid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles