Kurgja talumuuseumi juhib Monika Jõemaa

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühte Pärnumaa visiitkaartidest, Carl Robert Jakobsoni talumuuseumi, juhib 27. oktoobrist senine peavarahoidja Monika Jõemaa.
Ühte Pärnumaa visiitkaartidest, Carl Robert Jakobsoni talumuuseumi, juhib 27. oktoobrist senine peavarahoidja Monika Jõemaa. Foto: Henn Soodla

Kurgja talumuuseumi juhib senine peavarahoidja Monika Jõemaa, sellekohase käskkirja allkirjastas põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder kolmapäeval, 27. oktoobril.


Carl Robert Jakobsoni talumuuseumi tuli vändralane Monika Jõemaa (39) tööle kaks sügist tagasi. Ajal, kui asutuse käekäigu eest muretses selline legendaarne mees nagu Heldur Hiis, kes paraku pidi õnnetuse järel töö katki jätma.



"Heldur ütles ükskord teiste kuuldes nii muuseas, et näeb minus oma järglast, nüüd on missioonitunne see, mis ajendas mind direktori kohale kandideerima," märkis konkursi järel äsja ametisse määratud ja oma kollektiivist välja kasvanud Jõemaa.



Kuigi Jõemaa tunneb Kurgja elu nagu oma taskuid, rääkis ta eile telefonitsi, et ligi aasta direktorita vaevelnud muuseumis alustab ta uues ametis personali- ja arendustööst, projektidest, majandustegevuse kavandamisest, hoonete välisilme parandamisest ja töötajate ning külastajate olmest.



"Kurgjal elame käsikäes loodusega, meie töö spetsiifika on selline, aga et tunnen inimesi ja olusid, siis tean, millele panna Helduri tööd jätkates rohkem rõhku," kõneles Jõemaa, kes ühtlasi on Carl Robert Jakobsoni Sihtasutuse juhatuse liige.



Jõemaa kinnitas, et talumuuseum on tänu Heldur Hiisi pühendumisele selline, nagu ta on, sest Hiis ei olnud ainult direktor, vaid Eesti ainsat tegevmuuseumi juhtides peremees selle sõna parimas tähenduses.



"Uuel direktoril tuleb leida meile uus peavarahoidja," möönis talumuuseumi pearaamatupidaja Kersti Tammiksaar.



Kurgja 14-liikmelisele tööperele omade hulgast juhataja valikut peab Tammiksaar parimaks, sest karjakasvatuse, põlluharimise, aiapidamise ja külastajatega tegelev muuseum vajab enda etteotsa rohkem kui direktorit.



"Kurgja võtab sind täielikult, siin ei saa käia lihtsalt tööl," kinnitas Tammiksaar.



Kurgja talumuuseum kui üks Pärnumaa visiitkaarte kannab edasi ajaloolis-kultuurilist pärandit, millega Eesti esimene teadlik põllumees, poliitik ja rahvavalgustaja Carl Robert Jakobson alustas siin 1874. aastal.



Talumuuseumi asutamise järel 1948. aastal oli selle esimene direktor Jakobsoni vanim tütar Linda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles