Pärnu uus võimuliit kavatseb juhtimise depolitiseerida

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koalitsioonileppe allkirjastasid Annely Akkermann (vasakult) Isamaa ja Res Publica Liidust, Jane Mets Reformierakonnast, Toomas Kivimägi omanimelisest valimisliidust ja Epp Klooster Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast.
Koalitsioonileppe allkirjastasid Annely Akkermann (vasakult) Isamaa ja Res Publica Liidust, Jane Mets Reformierakonnast, Toomas Kivimägi omanimelisest valimisliidust ja Epp Klooster Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast. Foto: Urmas Luik

Pärnu uus võimuliit lõpetab maksumaksja raha eest linnapea mainekampaania korraldamise ja peatab ajalehe Pärnu väljaandmise, linna juhtimises lubatakse läbipaistvust ja avatust.


Täna hommikul allkirjad saanud koalitsioonilepingus lubatakse depolitiseerida linnapea ning linnale kuuluvate äriühingute ja sihtasutuste nõukogude esimeeste ametikohad.

Mittepoliitiliste esimeeste leidmiseks on kavas välja kuulutada konkurss, ülejäänud nõukogu liikmed hakkavad saama hüvitist volikogu liikmetega samadel alustel. Praegu makstakse volikogu liikmetele 100 krooni ühe tunni eest.

Palgad ja toetused vähenevad


Linna hallatavate asutuste majandamiskulusid on plaanis vähendada keskmiselt kümnendiku ja linnale kuuluvate äriühingute palgakulusid samuti kümnendiku võrra. Ka õppeasutuste majandamiskulud vähenevad kümme protsenti.

Munitsipaalpolitsei ja PAUH-süsteemi ülalpidamine lõpetatakse, volikogu kantselei ühendatakse linnakantseleiga.

Praegu 5000 kroonised sünnitoetused vähenevad 1. jaanuarist 1000kroonisteks, esimesse klassi minejate 2000kroonise toetuse asemele tuleb töö kaotanud vanemate laste 500kroonine kooli alguse toetus. Viimast ei maksta üksnes esimesse klassi minnes, vaid igal sügisel. Samuti vabastatakse järgmisest aastast linna huviringide osalustasust need lapsed, kelle vanemad on kaotanud töö või kes pärinevad kasuperedest.

Igale pensionärile 500 krooni andmise asemele tuleb fond, kust majanduslikes raskustes pensionärid abi saavad. Seni kulutas linn 500krooniste toetuste maksmiseks igal aastal 6,1 miljonit krooni, järgmisel aastal paneb linn sellesse fondi pool miljonit ja järgnevatel aastatel miljoni.

Linna puhastus- ja heakorratöödele kaasatakse senisest rohkem töö kaotanud linnakodanikke.

Linna raha koos Euroopa Liidu rahaga


Kesklinna silla detailplaneering on kavas üle vaadata, et detailsemalt analüüsida silla võimalike asukohtade plusse ja miinuseid. Silla ehitusraha loodetakse saada aastast 2014 avatavatest Euroopa Liidu tõukefondidest. Koostatakse teemaplaneering kesklinna ja Ülejõe piirkonna liiklusskeemi lahendamiseks ning rannaala teemaplaneering, mis loob eelduse Rannapargi edasiarendamiseks ja rannapromenaadi pikendamiseks kogu ranna alale.

Tasulise parkimise korda on kavas 2011. aastast muuta nii, et tasuliseks jääksid üksnes suvine kesklinn ja ranna rajoon. Järgmisel aastal kaalutakse tasuta parkimise pikendamist poolelt tunnilt tunnile või kahele ning Endla-esises parklas tasuta parkimise taastamist.

Enamik linna investeeringutest on Euroopa Liidu projektide omafinantseeringud. Ka tänavate korrastamine liigub ühes tempos uute vee- ja kanalisatsioonitorude paigaldamisega. Rekonstrueeritavatest tänavatest on koalitsioonilepingus eraldi nimetatud Karja, Karusselli, Kuninga, Aisa, Aia, Kooli ja Oja tänav. Jannseni tänavalt on kavas kaubasadam välja viia.

Koolide renoveerimisel on järgmine prioriteet Vanalinna põhikool, plaanis on remontida Koidula gümnaasiumi spordikompleks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles