Tulumaksu laekumine läheb Pärnus üha kehvemaks

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu linnale laekus eelmisel kuul veerandi võrra vähem tulumaksu kui mullu samal ajal, aasta lõpuks ähvardab linnaeelarvet ligi paarikümne miljoni krooni suurune tulumaksu alalaekumine.


Oktoobris laekus linnakassasse tulumaksust 18,9 miljonit krooni. 2008. aasta oktoobris sai linn tulumaksust 26 miljonit krooni.



Kümne kuuga on Pärnu linnale laekunud tulumaksust 237 miljonit krooni. Mullu kümne kuuga tuli linnakassasse 278,2 miljonit ehk rohkem kui 41 miljonit krooni enam kui sel aastal.



Eelmistel kuudel on Pärnu linnale tulumaksust laekunud igal kuul üle 20 miljoni krooni.



Pärnu linna eelarves on tulumaksu laekumisest planeeritud sel aastal 301 miljonit krooni. Eelmisel kuul arvasid linna rahandusosakonna ametnikud, et aasta lõpuks planeeritud tulumaksu laekumine jääb kavandatust ligikaudu 15 miljoni võrra väiksemaks.



Tulumaksu laekumine kukub üha enam


Oktoobrikuu tulumaksu laekumise seis võttis linnavalitsuse rahandusosakonna juhataja Reet Näki eile ohkama. "Vähenemine on väga suur olnud," kommenteeris ta. "Millest selline vähenemine, ei tea. Töötute arv on suurenenud, kuid mis veel tulumaksu laekumist on mõjutanud, ei oska öelda."



Näki jutu järgi tähendab tulumaksu plaanitust väiksem laekumine seda, et linn ei suuda kõiki arveid õigeaegselt tasuda. Samuti peavad linnavalitsuse allasutused vaatama kriitiliselt üle kõik oma kulutused, arvas ta.



Et praegu valitseb linnas võimuvaakum, ei osanud Näkk öelda, mida uus linnavalitsus ette võtab. "Kui uus linnavalitsus ametisse asub, tulevad vastavad korraldused," ütles ta.



Ametisse astuva linnapea Toomas Kivimägi sõnutsi on tulumaksu laekumine väga tõsine probleem. "See tähendab seda, et keegi ei saa linnalt raha kätte," märkis ta. Kivimägi teada on linn jätnud raha maksmata näiteks Endla teatrile ja spordiklubidele.



Kivimägi soovitab Savisaart teha


Kivimägi arvas, et praegune linnavalitsus peab veel kaks nädalat tööd tegema ja olukorrale lahendusi otsima. "Võimuliit on seni kopeerinud Tallinna," seletas Kivimägi. "Kõrvaltvaatajana ootan, et Viisitamm võtab õppust Savisaarelt, kes andis kulude kokkuhoidmiseks välja käskkirja. Kui Savisaar sellise käskkirja andis, peab olukord olema väga halb. Pärnu häda on aga kaks korda suurem," lausus Kivimägi eile.



Tallinna linnapea Edgar Savisaar keelas kõigil linnaasutustel kuni aasta lõpuni ametnikele lisatasude maksmise, samuti välislähetused, ruumirendid, remondid ja bürootarvete ostmise.



Kivimägi ütles, et ametisse astuv linnavalitsus planeerib järgmiseks aastaks tulumaksu laekumist paarikümne miljoni krooni võrra vähem kui tänavu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles