Jana Moosar: Pärnu kultuurirahvas esineb hansapäevadel

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jana Moosar.
Jana Moosar. Foto: Urmas Luik

Pärnu rahvusvaheliste hansapäevade korraldusmeeskond avaldas eelmisel nädalal üleskutse kohalikule kultuurirahvale hansapäevade programmis osalemiseks. Kuni 15. jaanuarini 2010. aastal palutakse endast teada anda Pärnu linna orkestritel, kooridel, ansamblitel, tantsu- ja näitetruppidel, muusikutel, bändidel, kultuuriseltsidel jt, kes soovivad kaasa lüüa Pärnus toimuvate 30. rahvusvaheliste hansapäevade kultuuriprogrammis. Oodatud on kõik ettepanekud, otsitakse kultuurihuvilisi pärnakaid lasteaialastest vanaemade-vanaisadeni.


Hansapäevade produtsent Jana Moosar, milliste kriteeriumide järgi te hansapäevade kultuuriprogrammi esinejaid valite? Kas konkursisõel tuleb tihe ja mis stiilis etteasted peaksid olema?


Mingisugust konkursisõela kultuuritegijatele lavale pääsemiseks ei ole, esinema saavad kõik, kelle enesekriitika end laval näidata lubab ja kes on rõõmuga valmis oma linna esindama. Suurepäraselt sobivad näiteks rahvusvähemuste ettevõtmised, sest nad esindavad oma kultuuri meie linnas.



Tegemist pole keskaja festivaliga, vaid tänapäevase kultuurifestivaliga linnadele, mis kunagi töötasid koos Hansa liidus ning olid sõbrad ja kasulikud partnerid.



Kas esinejaid Pärnus jätkub ja lavade tühjaks jäämise ohtu pole?


Kindlasti tuleb piisavalt esinejaid, esimene tagasiside juba on. Meid julgustab Tartu hansapäevade kogemus, kus esinemispaiku tuli juurde luua, sest inimesed poleks muidu ära mahtunud.



Pärnakatele lisanduvad ju Eesti hansalinnade Tallinna, Tartu, Viljandi ja Narva esindused. Samasuguse esinemiskutse saavad mõne aja pärast kõik hansalinnad, kes Pärnusse kohale tulevad. Loodame, et neid linnu on 70.



Esinemiskohtadeks saavad kaks suurt lava Vallikäärus ja Endla teatri ees, väikeste lavade arv ja paiknemine tänavatel, parkides ning hoovides oleneb sellest, kui tihe tuleb meie programm.



Millega hansapäevade kultuuriprogramm üllatab?


Kultuuriprogrammi me veel ei avalikusta, see on kõige magusam rosin kisselli põhjas. Saan öelda, et koostööettepanekud on tehtud kõigile Pärnus tegutsevatele kultuuriasutustele, ka mittetulundusühingute vormides, ja need on tänuga vastu võetud. Alates Endla teatrist kuni SA Uue Kunsti Muuseumini on kõik kursis, et neil on hansapäevade perioodil ja enne seda väga suur reklaamiväljund.



Kuidas praegu festivaliks valmistutakse? Kas inimesed juba teavad, kui suure sündmusega on tegemist ja milliseid võimalusi see kaasa toob?


Ettevalmistused käivad ammu, hansapäevade toimumine Pärnus selgus ju kümme aastat tagasi. Praegu toimub töö sektsioonides.



Eelmisel nädalal avaldasime kutse kultuurirahvale, peagi teeme koostööpakkumise ekskursioonide korraldajatele, järgnevad üleskutsed toitlustajatele ja teistele ettevõtjatele, laadakaupmeestele jne. Igas kuus ilmub vähemalt üks üleskutse mõnele huvigrupile ja pärast seda algab selle grupiga töö: kohtumised, selgitused ürituse mastaapsuse kohta.



Tegemist on mastaabilt korraga kümne “Watergate’i” festivaliga võrreldava üritusega. Olen ise kahel analoogsel festivalil käinud ja Tartu korraldajatega rääkinud – see pole nali, kui lõpeb tualettpaber, poodidest saab otsa vesi ja toitlustajatel toorainevarud.



Sattudes selle festivali korralduse käigus ettevõtlusnõustaja rolli, julgustan kõiki olema ettevõtlikud ja hakkajad, nüüd on aeg ette võtta kõik hullumeelsed ideed ja läbi proovimata plaanid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles