Pärnu 2010. aasta eelarve maht on suurusjärgus 580 miljonit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivar Aotäht/Sakala.

Eelmisel nädalal Pärnus tegevust alustanud uus linnavalitsus plaanib linna 2010. aasta eelarve mahuks ligikaudu 580 miljonit krooni.


"2010. aasta eelarve koostamist survestavad 2009. aasta defitsiidi tõttu tasumata jäänud arved ja maksud, prognoositav tulude vähenemine, kasvavad võlakohustuste tagasimaksed ja vajadus Euroopa Liidu projektide omafinantseeringuks," selgitas BNSile eelarve eest vastutav Pärnu abilinnapea Annely Akkermann.



Pärnu tuleva aasta eelarve ei ole Akkermanni sõnul praeguse seisuga tasakaalus, sest tegevuskulusid tuleks ideaalis alandada ligi 500 miljoni kroonini. See tähendab nende vähendamist ligi 150 miljoni krooni võrra.



"Tegemist on väga raske ülesandega ja see nõuab struktuurseid muutusi linnavalitsuse töökorralduses ja paljude poliitiliselt ebapopulaarsete otsuste tegemist. Neid praegu ette valmistamegi," märkis Akkermann.



Pärnu uuel linnavalitsusel on tuleva aasta eelarve ettevalmistamiseks aega  vähe. "Tavaliselt tehakse eelarvet paar kuud, meil on intrigeeriv võimalus teha seda ligikaudu kümne päevaga, sest volikogule esitamise tähtaeg on 1. detsember," märkis Akkermann.



Nii lühikese ajaga kokku pandud eelarve tuleb Akkermanni sõnade järgi kahtlemata pealiskaudne, see ennustab eelseisvaid korrigeerimisi lisaeelarvete näol.



Pärnu selle aasta eelarve mahuks oli planeeritud 660 miljonit krooni, kuid eelarve jääb uue linnavalitsuse prognoosi järgi ligi 85 miljoni krooniga defitsiiti.



Sel nädalal hakkab Pärnu linnavolikogu arutama eelmise linnavalitsuse ette valmistatud selle aasta eelarve parandusi mahus 2,2 miljonit krooni.



Eelarvet rohkem kärpida ei ole sel aastal võimalik, sest kulud on suures osas tehtud ja arved vastu võetud, neist 18 miljonit krooni on tasumata, selgitas abilinnapea.



"Veel ühe negatiivse lisaeelarve tegemine on võimalik juhul, kui volikogu seda soovib ja on nõus detsembrikuus kaks korda kogunema. Eelarve vajab kahte lugemist," rääkis Akkermann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles