Politseinikud söötsid noortele tervislikke eluviise õpetades komme

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommide söömine noori alkoholiseadusega pahuksisse ei vii.
Kommide söömine noori alkoholiseadusega pahuksisse ei vii. Foto: Raigi Pajula

Et napsu ja tubaka pruukimisega vahele jäänud noori pahedest eemal hoida, võtsid Pärnu noorsoopolitseinikud nõuks noorte aega sisustada ja meeldejääval moel kasulikke teadmisi jagada.


Pärnu politseiosakonna noorsoopolitseinike veetavast projektist “Tervislik elu” võttis osa 32 noort, kes olid politseile alkoholi- ja tubakaseaduse rikkumisega vahele jäänud. Noorsoopolitseinikud korraldasid neile 13–16aastastele noortele neli kahetunnist õppepäeva ja neli väljasõitu lootuses, et nende teadmisi parandades ja vaba aega sisustades korduvõigusrikkumised vähenevad.



Tervislikke eluviise oma igapäevaelu osaks harjutavad noored kuulasid loenguid, osalesid viktoriinis ja sõid ära hunniku komme, et veenduda: liköörikommide süüks joovet valetada ei tasu. Likööri- ja Tõmmu kommide söömise ning kalja joomise järel võib alkomeeter küll joovet näidata, aga see kaob minutitega, seevastu näiteks joove õlle joomisest nii kiiresti ei kao.



Vanemkonstaabel Nurmely Mitrahovitši jutu järgi osales igas loengus väike grupp noori ja neil kõigil oli võimalus võtta osa ühest väljasõidust koos noorsoopolitseinikega.



Esimene väljasõit oli Tartus asuvasse vanasse anatoomikumi, kus oli välja pandud üle 1000 preparaadi, sealhulgas võis näha alkoholi ja tubaka kahjustatud elundeid. Järgnes kanuumatk Emajõel.



Teine väljasõit viis Tallinna Nõmme seiklusparki ronima ja Eesti tervishoiumuuseumi. Käidi veel Pärnus bowling’ut mängimas ja Endla teatris “Oma elu superstaare” vaatamas.



Loengud ja väljasõidud korraldati Pärnu maavalituse rahastatud projekti “Tervislik elu” raames. Projekti oli vaja eelkõige sellepärast, et uuringute ja politsei statistiliste näitajate järgi on kuni selle aastani alaealiste toimepandud õigusrikkumiste arv kasvanud, sealhulgas on alkoholi ja tubakatoodete tarbimine noorte seas muutunud populaarsemaks.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles