Jõuluvana Erni: Jaapani jõuluvana jääb tulemata

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvana Erni.
Jõuluvana Erni. Foto: Ants Liigus

Eile õhtul kogunes kümmekond Pärnu jõuluvana, et valmistuda sõiduks Paidesse, kus toimub üheksas rahvusvaheline ülemaaline jõuluvanade konverents, mis algab laupäeval ja kestab pühapäevalgi. Seda korraldavad Pärnu jõuluvanad Erni (Üllar Meriste) ja Ärni (Mart Tõnismäe) ning Eestimaa jõuluvanade ühendus, oodata on pooltsada punakuube.


Jõuluvanade konverentsi korraldaja jõuluvana Erni alias Üllar Meriste, miks tuli enne sõitu koguneda?


No tegu on ikkagi ülemaalise konverentsiga. Esimest korda ühendame oma ürituse teisega ja püüame ilmestada Paide “Jõulukrooni”. Senised kaheksa konverentsi olid iseseisvad peod, neist seitse Pärnus ja kaheksas Kuressaares. Nüüd puhuvad Pärnus uued tuuled ja loodame, et juubelimaigulise kümnenda konverentsi saame taas Pärnus kui sünnikohas pidada.



Ega meie konverentsid ole ainult show, nagu rahvale paistab. Iga kord on midagi harivat ka. Räägime jõulutaadi kujunemisest läbi aastasadade, psühholoogiast, eetikast: vanake ei peaks kingiootajate ette purjuspäi ilmuma, habet eest võtma ega vahepeal suitsu tegema, samuti pole sünnis oma kummiga habet lõua otsas edasi-tagasi plaksutada. Muinasjuttu jõuluvanast peab hoidma.



Mis toimub Paides?


Kui jätkata teemal, kuidas taadid end harivad, siis Paides läheme näiteks Imavere piimandusmuuseumi, vaatame võivalmistamist, proovime ise leivamääret teha. Jagame kogemusi, arutleme, kuidas juurutada uusi töövõtteid.



Nagu eespool öeldud, on meie konverentsi show-pool ühendatud Paides korraldatava “Jõulukrooniga”, mille raames toimub nii tantsufestival “Jõulufolk”, jõulumess, 400 osavõtjaga käsitöölaat kui muid üritusi. Meie alustame traditsioonilise paraadmarsiga, kus näeb jõulutaatide liikumismasinaid, isegi koerterakend on kohal. Põtru sel aastal ei ole.



Paide keskväljakul kuuleb laupäeva pärastlõunal enne kella nelja konverentsi avapauku, sõnavõtte ja muud. Seejärel suunduvad taadid koos laste ja vanematega Paide Vallimäele, kus otsime jõuluvalgust, süüdatud saab suur lõke. Kella kuuest õhtul algab keskväljakul rahvapidu, kus esineb jõuluvanade suur ansambel nimega Audru Jõululaevanduse Punt - Audru taatide osavõtul. Pühapäeval algab samal väljakul kõikide taatide olümpia.



Kuivõrd on gripp punakuubesid räsinud?


Kahjuks on gripp tõepoolest jõuluvanade ridu vähendanud ja nii jääb tulemata väga kuulus ja suurte firmade pidudel teretulnud Jaapani jõulutaat Yamamoto Paradisio. Neil seal on seagripp ikka tõsiselt möllamas ja mehel kogu pere tõvevoodis. Aga Yamamoto lubas meile, et tuleb järgmisele, seega juubelikonverentsile Pärnusse.



Rahvusvahelist seltskonda esindab ainsana Rootsist pärit Lars Erik, kel on ehtne suur valge habe ja keda tasub väliselt imetleda veel helehalli kasuka pärast. Muud lisandid on kõik punased. Eks paraadrongkäigus näe teisigi kasukaid, lühemaid ja pikemaid, mitte kõik ei ole punakuued.



Kas masu annab end tunda?


Ei ütleks. Jõulupeod toimuvad, pered ei hoia selle lõbu arvelt kokku. Jõuluvana Ernil, keda ma hästi tean, on palju kutseid igasugustele pidudele, ka firmapidudele. Samamoodi on tööd kuhjaga Ärnil, punakuubedel Jussil, Eedul, Aadul … Info meist on liikunud perest peresse ja kutsutakse külla advendipühapäevadelgi.



Kui peredest ei ole masuaeg jõulutaati peletanud, siis jõuluvanade konverentsi sponsoritega on teine lugu. Samal ajal müts maha nende ees, kes abikäe ulatasid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles