Rahandusminister ei toeta Pärnule erandi tegemist

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavalitsus loodab, et riik ei külmuta Vallikääru euroraha toel rekonstrueerimist.
Pärnu linnavalitsus loodab, et riik ei külmuta Vallikääru euroraha toel rekonstrueerimist. Foto: Ants Liigus

Rahandusminister Jürgen Ligi ei pea õigeks Pärnu Vallikääru rekonstrueerimiseks euroraha lubamist, sest Pärnu linna tuleva aasta eelarves on võlakoorem lubatust suurem.


“Vallikääru puhul on jutt 64 miljonist Euroopa struktuuriabi kroonist, mis on Pärnule lubatud, kuid mille saamist pidurdab Mart Viisitamme juhitud linnavalitsusest jäänud ülisuur võlakoorem,” selgitas linna rahandust kureeriv abilinnapea Anneli Akkermann läinud nädalal. “Pöördusime ministri poole, et Pärnu saaks erandkorras Vallikääru europrojektiga jätkata.”



Akkermann selgitas, et seadusest lähtuvalt ei tohi omavalitsuse võlad küündida üle 60 protsendi eelarve omatulust, Pärnu eelarve puhul on see ligikaudu 5 protsenti lubatust kõrgem. “Rahandusministeerium on seisukohal, et lubatud võlapiiri ületanud omavalitsused ei peaks saama võimalust jätkata europrojektidega, mis nõuavad omavalitsuse kaasrahastamist,” sõnas Akkermann.



Võlakoorma lubatud piiridesse saamist prognoosib istuv linnavalitsus alles 2011. aastaks.



Vallikäär on iluaiandus


Toimetuse küsimusele, kas rahandusminister toetab Pärnule Vallikääru rekonstrueerimisel erandi tegemist, vastas Ligi, et teda ei eruta Vallikäär samavõrd kui Pärnu maksujõuetus.



“Mina, tunnistan, ei tegeleks iluaiandusega, kui maja vundament laguneb ja katus sajab läbi,” kirjutas minister toimetusele saadetud kirjas. “Seda seisukohta väljendasin ka valitsuse istungil.”



Eilseks ei olnud linnavalitsuse arenguosakonda, kus tegeldakse europrojektide ettevalmistuse ja koordineerimisega, jõudnud ametlikku teavet, kas valitsus toetab Pärnule Vallikääru ehituse suhtes erandi tegemist.



Küll saatis rahandusminister toimetusele eile täpsustava tsitaadi, mis puudutab valitsuse edaspidist seisukohavõttu.



“Ma olen nõus esitama valitsusele oma kaalutlused ja olukorra kirjelduse,” sõnas minister. “Praegu ei tea ma projekti seisu ega täpset omafinantseeringu suurust. Kui need panevad valitsuse projekti toetama, märgin ära oma eriarvamuse, mida Pärnu linnajuhtidele ka ütlesin.”



Linnavalitsuse andmetel on Vallikääru projekti omafinantseering ligikaudu 12 miljonit krooni, millest pool on linn juba teinud.



“Vallikääru projekti jaoks lisalaen pole päevakorras,” kinnitas Akkermann.



Linnapea ei kommenteeri


Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ütles, et ei pea õigeks ministri toimetusele saadetud kirja kommenteerida.



“Ootame, mis otsuse Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus teeb, ükskõik, kas valitsuse toetusega või ilma,” sõnas Kivimägi. “Sihtasutus peaks otsuse formuleerima lähipäevil.”



Olukorra Vallikääru rekonstrueerimise puhul muudab raskeks asjaolu, et töö muldkehal on juba alanud ning linnavalitsuse esitatud andmete järgi on Vallikääru rekonstrueerimisele kulutatud juba ligikaudu 20 miljonit krooni, ilma et euroraha toetus oleks kindlustatud.



Kui euroraha Vallikääru rekonstrueerimiseks algavaks aastaks ei tule, peab linnavalitsus leidma tehtud töö eest maksmiseks raha oma kaukast. Võlgu enam teha ei saa.



Vallikäär on üks neist uusaegsetest muististest, mida linnavalitsus tahab täies ilus näidata eeloleval suvel Pärnus toimuvatel rahvusvahelistel hansapäevadel. Vallikäär on tunnistatud üldrahvalikuks varaks ja on riikliku muinsuskaitse all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles