Postimehe 2005. aasta inimene on 9. jaanuari tormi ennustanud teadlane

Teet Roosaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees kuulutas eile välja 2005. aasta inimese, kelleks on merefüüsik Tarmo Soomere.

Tallinna tehnikaülikooli küberneetikainstituudi vanemteadur ja ehitusteaduskonna professor Soomere sai kuulsaks jaanuaritormiga kaasnenud üleujutuste ennustajana.

Oskab inimestele arusaadavalt rääkida

Soomere teavitas ainsana avalikkust oodatavast meretõusust ja sellega kaasneda võivatest tagajärgedest ning juhtis sellega ühtlasi tähelepanu Eesti riigi nõrkustele loodusõnnetuste vastu valmistumisel ja nende saabumise ennustamisel, põhjendas ajaleht oma valikut.

Postimehe hinnangul on Soomere õnnetusest möödunud aasta jooksul saanud avalikkuse ees ilmselt rohkem sõna kui ükski teine teadlane viimasel kümnendil ning tal on õnnestunud valada keeruline teadus lihtsasse ja tavainimesele arusaadavasse keelde.

Postimees tunnustab Soomeret kodanikujulguse eest, millega ta võttis enesele ülesande, mis pole tema põhitöö ega kohustus. Samal ajal oli tema sõnum vastuolus sellega, mida temalt oodati, sest paljud ei uskunud loodusõnnetusse enne, kui see käes oli.

Postimehe peatoimetaja Merit Kopli ütles Soomerele tiitlit üle andes, et seekordse aasta inimese valik tundus algul raske. “Kui Soomere nimi toimetuse koosolekul välja pakuti, ütlesid kõik ühest suust, et just see inimene on õige,” märkis Kopli.

Postimehe vastutav väljaandja Mart Kadastik ütles, et Soomere tegevust teaduse populariseerimisel võib pidada kogu Eesti teadlaskonna läbimurdeks teise mõõteskaalasse, kus räägitakse kõigile arusaadavas keeles kogu ühiskonnale olulistest asjadest, mitte ainult teaduse saavutustest.

Hoiatus oli üllatavalt täpne

Soomere ütles Postimehe aasta inimese tiitlit vastu võttes, et meedia osa teaduse ja ühiskonna suhetes on tegelikult suurem, kui oskame arvata. “Küsimus on selles, et teadlased on treenitud mõtlema ühes kitsas valdkonnas, et olla teadlased selle sõna parimas mõttes,” rääkis Soomere.

“Meie - teadlased - kasutame keelt natuke teises tähenduses, otsuste tegijad teises tähenduses ja meedial on eriline roll olla tõlk nende kahe keskkonna vahel, et selgitada välja, mida teadlane mõtleb, ja panna see avalikkuse jaoks kõigile mõistevasse keelde,” kõneles Soomere.

8. jaanuari Postimehes ja Pärnu Postimehes ilmunud artiklis ütles Soomere, et Taani teadlaste ennustuse järgi algab torm laupäeval kella 23 paiku ning jõuab aina paisudes haripunkti kella nelja ja kuue vahel pühapäeva varahommikul.

Veetõusuks pakkus taanlaste mudel vähemalt 2,4 meetrit üle Kroonlinna nulli.

Kuigi paljud Soomere edastatud hoiatust ei uskunud, osutus see üllatavalt täpseks ja võimaldas nii mõnelgi pärnumaalasel oma vara päästa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles