Kommentaar: President Barack Obama aasta hiljem

Mohamed A. El-Erian
, riigikogu liige (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval, 20. jaanuaril täpselt aasta tagasi astus USA 44. presidendina ametisse Barack Obama. See oli paljudele uus algus uute võimalustega. Aasta hiljem on nende inimeste kõrgele kruvitud lootused täitumata või koguni luhtunud.


Tegelikult pole juhtunud midagi eriskummalist. Veel enne Obama ametisseasumist oli ilmne, et kogu tema tulemises oli soove ja tahtmist rohkem, kui reaalne elu täita võimaldas. See puudutas nii sise- kui välispoliitikat.



Oli selge, et majanduskriis kahandab üldist optimismi ning muudab kiiresti administratsiooni vastutavaks sotsiaalsete probleemide eest. Samuti oli ennustatav, et avasüli või “kõigiga sõber” stiilis välispoliitika ei oma selgroogu ja vajab ümberkujundamist. Oli selge, et Iraagi sõja taandumise järel tõuseb Afganistani sõda jõuliselt esile.



Kõige selle juures on aga üllatuslik, et sedavõrd suur usaldus ja toetus on haihtunud ning ees seisab väga raske tõestamisaeg. Kui Obama võit valimistel oli mäekõrgune ja demokraadid sõna otseses mõttes vallutasid Kongressi, siis praeguseks on seis muutunud. Obama populaarsuse langus on olnud suurim alustavatest presidentidest viimase 50 aasta jooksul.



Aastapäeva sisepoliitiline rosin oli mõistagi vabariiklaste üllatusvõit Massachusettsis senaatori valimistel. Scott Brown võitis vabariiklastele koha, mida legendaarne Edward Kennedy oli demokraatide käes hoidnud viimased 47 aastat! (Vabariiklane Scott Brown kogus 52 protsenti, demokraat Martha Coakley 47 protsenti ja sõltumatu Joseph Kennedy ühe protsendi häältest.) Kindlasti on see väga tõsine ohusignaal nii Obamale kui demokraatidele novembris asetleidvate vahevalimiste eel.



Selle võiduga lõhkusid vabariiklased senatis demokraatidele ülitähtsa filibuster’i-kindla enamuse (60:40), see muudab Obama tervishoiureformi lõpliku heakskiitmise keeruliseks. Rääkimata muudest presidendi algatustest.



Kokkuvõtteks võib eeldada, et samal ajal aasta pärast on president Obama oluliselt muutnud oma algset poliitilist päevakorda. Vastasel juhul on tal juba praegu väga keeruline eeldada enda tagasivalimist 2012. aastal.



Artikkel pärineb Marko Mihkelsoni ajaveebist markomihkelson.blogspot.com.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles