Viivika Orula: Leedu nädal lisab hangedes Pärnule küünlakuul põnevust

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viivika Orula.
Viivika Orula. Foto: Ants Liigus

Leedu Vabariik tähistab 16. veebruaril 92. aastapäeva, Pärnus avatakse päev varem Leedu nädal, mille eestvedaja on villa Artise tegevjuht, korralduskogemustega Viivika Orula.


Viivika Orula, kuidas Leedu nädala mõte tekkis?


Villa Artise nimel tegime Norra nädalat, mille ettevalmistamise head kontaktid algasid Pärnus kultuuriturismikonverentsil. Plaanisime ühte näitust, aga selle ümber kogunes Norrast huvitatud inimesi ja toimus 32 sündmust.



Tekkis mõte võtta järgmisena ette Leedu Vabariik, mis teemanädalal tähistab oma iseseisvuspäeva.



Miks?


Seda küsivad kõik, isegi saatkond küsis, et miks meie. Julgen öelda, et see mõte tekkis tänu isiklikule kontaktile tõlkija Danute Sirijos Giraitega. Küsisin temalt, kas ta soovitaks Pärnusse lastele sobivat põnevat näitust. Danute on niivõrd erakordne naine, kes oma südameasjaks on võtnud kahepoolse kultuurivahetuse, ja temalt hakkas ideid tulema nagu Vändrast saelaudu. Vaatasime, et ohoo!, siit saab jälle nädala.



Kes on kaasatud ürituste korraldamisse teie juhitava asutuse kõrval?


Kaasatud on Raeküla Vanakooli keskus oma sidemete ja soovidega. Võtsime ühendust leedulaste seltsiga, saime teada, et Eestis elab Leedu päritolu kunstnikke, kes on Eesti kunstnike liidu liikmed, näiteks Reda Marks, kes toob oma näituse siia. Danute sebis Vilniuses ja selle tulemusena toovad Pärnusse oma töid väga tugevad tegijad Leedu kunstimaastikul.



Lastele paneme villa Artisesse välja Leedu nukuteatri nukkude näituse ja toimuvad muinasjuttude tunnid.



Nii et näitusi on igale eale ja maitsele?


Jah, aga lastega jätkates, siis nendega kohtub ka Valvi Strikaitiene, kes tõlgib Leedu autorite lasteraamatuid eesti keelde. Selle põhjal algab koostöös Pärnu keskraamatukoguga laste joonistusvõistlus, kus klass joonistab ühe valitud muinasjutu järgi, eeldades, et õpilased on enne selle läbi lugenud. Siit link lugemisaastale, koostame joonistustest näituse ja kellel huvi, saab näha Leedu kauneimaid lasteraamatuid.



Täiskasvanutele ja gümnaasiumiõpilastele juba käib Leedu-teemaline viktoriin ja tulevad vastused, see on netipõhine.



Kust kohast saab oma silmaga uurida, mis, kus ja millal toimub?


Tuleks minna www.reiser.ee kodulehele, seal on üleval Leedu nädala bänner, millele klikkides saab vajaliku info kätte iga päeva kohta.



Aga eelmisele küsimusele vastamist jätkates on tore see, et meiega koostöös jätkab Eesti kaubandus-tööstuskoja Pärnu osakond, mis Norra nädalal korraldas eduka äriseminari, kuhu kuulajaid tuli kogu riigist. Nüüd tuleb Leedu äriseminar, nii et ettevõtjadki on kultuuriinimeste kõrval.



Uutest tegijatest on kaasatud Estonia tervisekeskus, kus avame Arturas Valiauga fotonäituse “Randade vahel”. Tartu ülikooli Pärnu kolledž lööb teemanädalal kaasa, näitame seal dokumentaalfilmi.



Näitused jäävad üles 30. märtsini, nii et kes nädala jooksul ei jõua neid külastada, saab vaadata hiljemgi.



Kuhu soovitate sammud sättida neil, kellel ühe Balti riigi vastu suurem huvi?


Esimesena on huvilised oodatud esmaspäeval kell 15 Estonia rohelisse majja fotonäituse avamisele ja kell 17 on Café Grandis Leedu kultuurinädala avamine, kuhu tuleb Leedu suursaadikki. Ülejäänud näitused lähevad vaikselt lahti ja huvilised on oodatud neid külastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles