Maakohtus algas protsess Pärnu eelmiste linnajuhtide üle

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Viisitamm ja Simmo Saar end süüdi ei tunnistanud.
Mart Viisitamm ja Simmo Saar end süüdi ei tunnistanud. Foto: Ants Liigus

Pärnu maakohtus algas eile kohtuprotsess Pärnu eelmise linnapea Mart Viisitamme, kunagise abilinnapea Simmo Saare ja Tänavapuhastuse ASi juhatuse liikme Vello Kingi üle, koos vaheaegadega võib kohus kesta märtsi lõpuni.


Lääne ringkonnaprokurör Elle Keeman süüdistab Viisitamme ja Saart kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises ja usalduse kuritarvitamises. Ametiisikutena jagasid nad Kingiga infot, mis prokuratuuri hinnangul oli konfidentsiaalne.



Süüdistuse järgi andis Kink 2006. aastal Viisitammele tema firma 2+3 Mööbel kaudu 29 500 krooni altkäemaksu, et toonane linnapea eelistaks temaga seotud ettevõtteid. Süüdistuse kohaselt suunas Viisitamm kahel korral Pärnu tänavapuhastuse hanked Kingiga seotud AS Baltifaldi kasuks.



Viisitammele heidetakse ette sedagi, et ta olevat edastanud spordihalli ehitushindade võrdlustabeli pakkumise võitnud OÜ Steniardile.



Süüdi ei tunnistanud


Viisitamm, Saar ja Kink ennast süüdi ei tunnistanud.



Viisitamme esindanud vandeadvokaat Leon Glikman meenutas, et uurimist alustati riigihangete teostamise nõuete rikkumise katse kahtlusega, et saada jälitustegevuse luba. Nüüd üritab prokuratuur näidata, et 2+3 Mööbli poolt Tänavapuhastuse ASile osutatud transporditeenus oli fiktiivne tehing, kuid kaitsjad on 11. märtsiks kohtusse kutsunud tunnistajad, kes seda teenust osutasid.



Glikman, Saare kaitsja Aivar Pilv ja Kingi kaitsja Üllar Talviste soovisid tutvuda jälitustegevuse aluseks olevate dokumentidega. Nad rõhutasid, et lubade kontroll kohtuniku kaudu on vastuolus Euroopa inimõiguste kohtu lahenditega.



Kaitsjaid üllatas, et Viisitamme ja Saare jälitamise loa andis kohtunik, keda selleks oli suuliselt volitatud. “Pikendamise ajal ei tehta sisulist kontrolli, puudub jälitustegevuse absoluutne lõppaeg,” loetles Glikman vastuolusid Euroopa seadustega.



Kingi kaitsja Talviste ütles, et konsulteerimine pole kriminaalkorras karistatav. “Seosed on loodud kunstlikult ja kuritegelikke seoseid aset ei leidnud,” väitis ta.



Hulk kirjalikke tõendeid


Kohus alustas kirjalike tõendite uurimisega.



Prokurör Keeman palus vaatluse alla võtta OÜ Digivista ehk kunagise nimega OÜ Futurelinki tegevuse (varem oli selle omanik Saar), Futurelinki arved Baltifaldile, Viisitamme poolt Kingile ja Baltifaldi kohalikule juhile Kaido Tammele saadetud meilid ja dokumendid, 2006. aastal Baltifaldi ja Tänavapuhastuse ASi vahel sõlmitud töövõtulepingu, Kingi ja Tamme vahelised meilid Tänavapuhastuse ASi ja Baltifaldi vahelisest koostööst.



Milline tähendus nendel dokumentidel on, selgub kohtuliku uurimise käigus. Istung jätkub neljapäeval, kui kuulatakse üle üks tunnistajaist ja vaadatakse kirjalikke tõendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles