Mobiilne koduinternet jõudis Pärnumaa küladesse

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivar Aotäht

Elisa kattis kogu Pärnumaa UMTS900 tehnoloogial põhineva levialaga, mis teeb nüüd Pärnumaa küladeski võimalikuks koduinterneti kasutamise.


Elisa juhatuse esimehe Sami Seppäneni sõnul on Elisa esimene sideoperaator Eestis, kes kattis kogu Pärnumaa ülikiire mobiilse interneti võrguga, tuues nii Pärnumaa igasse külasse, alevisse või alevikku võimaluse kasutada kõiki kolmanda põlvkonna 3,5G teenuseid.



Elisa mobiilse internetiga saavad muuhulgas kaetud Kihnu saar ja Via Baltica trass Pärnust Iklani.



Elisa investeeris Pärnumaa UMTS900 levialasse 15 miljonit krooni, rajades ühtlasi Pärnumaale 25 uut tugijaama. Arenduste käigus ehitati Pärnumaale ka uus ülekandevõrk, et teenindada mobiilse interneti teenuste andmesidemahtusid. Lisaks parandasid 3,5G leviarendused Pärnumaal 2G kõnekvaliteeti.



Uue tehnoloogia abil pakutavad mobiilse interneti kiirused on võrreldavad interneti püsiühenduse kiirustega. Vastava mobiiltelefoni või modemi olemasolul saab Elisa klient kasutada kuni 14,4 Mbit/s allalaadimiskiirust ja 5,7 Mbit/s üleslaadimiskiirust pakkuvat mobiilse interneti teenust.



„UMTS900 võrgu ehituskulu moodustab ainult kolmandiku täna kasutusel oleva 3,5G võrgu rajamise maksumusest ning hõredalt asustatud piirkondades on selle levi tunduvalt parem,“ selgitas Elisa juhatuse liige Andrus Hiiepuu.



Andrus Hiiepuu sõnul tähendavad odavamad võrgu ehitamise kulud Pärnumaa elanikele soodsamaid paketihindasid. „Uudne on see, et iga täissidepaketiga liituja saab nüüd üle Eesti kaasa tasuta modemi, et kasutada interneti ühendust ja digiboksi, millega on võimalik vaadata kuute tasuta telekanalit,“ ütles ta.



Eesti suurimat 3,5G leviala omav Elisa on mobiilse interneti levialaga katnud juba 15 Eesti linna: Kilingi-Nõmme, Tallinna, Tartu, Pärnu, Rakvere, Haapsalu, Jõhvi, Paide, Paldiski, Kuressaare, Maardu, Keila, Sindi, Elva ja Saue. Lisaks on Eestis esimesena UMTS900 võrgud laialdaselt kasutusele võtnud Elisa uudse tehnoloogia abil 3,5G levialad rajanud nüüdseks Pärnumaale, Tartumaale ja Paide-Mäo piirkonda.



Pärnu linnas pakub Elisa alates 2009. aasta augustist ülikiiret internetiühendust kaablivõrgu kaudu. Elisa DSL2 võrk toob Pärnus kodudesse ja kontoritesse internetiühenduse kiirusega kuni 24 Mbit/s.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles