Viisitamm ja Saar tilgutasid erafirmadele infot

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtupingis istuvad keskerakondlastest eelmised linnajuhid Simmo Saar ja Mart Viisitamm koos Tänavapuhastuse ASi juhataja Vello Kingiga. Eemalt paistavad prokuröri abi Kaido Tuulemäe ja ringkonnaprokurör Elle Keeman.
Kohtupingis istuvad keskerakondlastest eelmised linnajuhid Simmo Saar ja Mart Viisitamm koos Tänavapuhastuse ASi juhataja Vello Kingiga. Eemalt paistavad prokuröri abi Kaido Tuulemäe ja ringkonnaprokurör Elle Keeman. Foto: Ants Liigus

Pärnu eelmised linnajuhid Mart Viisitamm ja Simmo Saar konsulteerisid 2008. aasta tänavahooldushanget korraldades inimesega, kelle firma suviseid Pärnu linnatänavaid hooldas, ometi ei suudetud üheskoos uut konkursivõitu tagada.


Viisitamme, Saare ja linnajuhtidele nõu andnud Tänavapuhastuse ASi juhataja Vello Kingi üle peetava kohtuprotsessi mõistmiseks tuleb esmalt meelde jätta, keda milles süüdistatakse. Viisitammele heidetakse ette, et ta võttis 2006. aastal Kingilt altkäemaksu, ja Kinki süüdistatakse selle andmises.



Viisitamme ja Saart süüdistatakse 2008. aasta tänavapuhastuse riigihanke ajal Kingiga nõupidamises ja hanketulemuste mõjutamise katses. Esimene on juriidilises keeles kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumine. Teist nimetatakse usalduse kuritarvitamiseks, kõnealusel juhul selle katseks.



Veel süüdistatakse Viisitamme, et ta olevat saatnud spordihalli hanke käigus koostatud pakkujate ehitushindade võrdlustabeli konkursi võitnud OÜ Steniardile. See on veel üks kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumine.



Altkäemaksusüüdistus kipub koost lagunema


Seni pole kohtuistungil avalikustatud tõendeid, mis ümberlükkamatult näitaksid, et Viisitammele kuuluva OÜ 2+3 Mööbli transporditeenus Tänavapuhastuse ASile 2006. aasta alguses oli varjatud altkäemaks. Kuigi dokumente tehingu kohta on vähe, on teenust vahendanud Mihkel Kõrgmaa, autojuht Andrus Kannel ja kaks Tänavapuhastuse ASi töötajat kohtule kirjeldanud, kuidas tänavapuhastusharju Tallinnast Tartusse veeti. Prokuratuuril pole õnnestunud nende sõnu ümber lükata.



Kannel kirjeldas teisipäeval kohtus harjade pikkust ja värvi, teekonda, vedude arvu ja muid detaile. Samasugust juttu on ta rääkinud maksuametis ja kaitsepolitseis, kuhu ta maksuameti ukse tagant viidi.



Tänavapuhastuse ASi Tartu osakonna juhatajana töötanud Tõnu Tiits rääkis eile, kuidas talle 2006. aasta alguses harju toonud GAZ-53 meelde jäi, sest sellise auto kasutamine Tallinna ja Tartu vahet sõitmiseks oli erakordne. 2+3 Mööblilt veoki tellinud Tänavapuhastuse ASi klienditeeninduse juhataja Rein Rannus kirjeldas, miks ja kuidas ta veo tellis ja kuidas toimus harjade pealelaadimine.



Kuna 2+3 Mööbel oli Tänavapuhastuse ASile 2004. aastal veoteenust osutanud, oli “firma 2+3” Rannusel saadaolevate autode nimekirjas. Prokurörid üritasid tunnistajate jutus vastuolusid leida, kuid nende jutt klappis.



Hulk kaudseid viiteid


Kaudseid viiteid, kuidas Viisitamm ja Saar 2006. aastal Tänavapuhastuse ASilt ja AS Baltifaldilt kasu võisid saada, oli süüdistuses teisigi, kuid nende põhjal pole kellelegi altkäemaksusüüdistust esitatud.



Näiteks kahtles prokuratuur, ega ühe väikefirma Tänavapuhastuse ASile osutatud veoteenus olnud fiktiivne. Pakke vedanud väikefirma omanik Heiki Tartes meenutas kohtus, mida ta 2004. aastal 17 000 krooni teenimiseks tegi.



Huvipakkuv on Saare ja Baltifaldi vaheline seos, mille kohta süüdistust pole esitatud. Viisitamm sai Pärnu majanduse abilinnapeaks 2005. aasta 28. aprillil. Sama aasta 14. juunil ja 8. septembril on osaliselt Saarele kuulunud OÜ Futurelink Pärnu tänavaid remontinud Baltifaldile 113 000 krooni eest veoteenuseid osutanud.



Baltifaldi Pärnu osakonna juhataja Kaido Tamme sõnutsi oli Futurelink üks paljudest, mis tõenäoliselt Pärnu tänavakatete remondil freespuru vedas. “Tegemist oli buumiaastatega, autotransporti oli raske leida,” rääkis ta kohtus.



Saar enne tunnistuste andmist asjast rääkida ei taha, öeldes vaid, et tema isa on kauaaegne autojuht. Erinevalt 2+3 Mööbli transporditeenusest on Futurelingi arved üksnes kahtlusi äratavad, kuid õigusliku hinnanguta faktid.



Kelle huvides Viisitamm ja Saar tegutsesid?


Tänavapuhastuse ASi juhataja Vello Kingi sõnade kohaselt on nende firma Pärnu tänavaid puhastanud 2003. aastast. Algul iseseisvalt ja 2006. aastast Baltifaldi allhankijana.



2006. aastal, kui Viisitamm oli linnapeaks saanud ja majanduse abilinnapeana töötas Raul Sarandi, otsustas Pärnu linn suvise ja talvise tänavahoolduse ühte hankesse liita. Tänavapuhastuse AS konkursil ei osalenud, hanke võitnud Baltifalt näitas konkursil allhankijana Toomas Joostile kuuluvat Tänavakoristuse OÜd.



Joost juhatab Tänavapuhastuse ASi Tartu osakonda. Kohtus rääkis ta, et otsis oma väikefirma masinatele tööd ja allkirjastas paberi, et on valmis allhanget tegema. Eeluurimisel on Joost öelnud end oletavat, et Kink palus tal sellise paberi teha.



Tamme jutu järgi hakkas Baltifalt hiljem kahtlema, kas Tänavakoristuse OÜ on ikka suuteline nende allhankijana suviseid Pärnu tänavaid hooldama, ja valis seda tööd tegema varem Pärnu tänavaid puhastanud Tänavapuhastuse ASi.



Viisitamm on rääkinud, et tunneb Kinki 2002. aastast ja küsis temalt tänavate hoolduse asjus nõu, kuna teadis, et mees ei osale Pärnu linnavalitsuse hangetel. See, et Tänavapuhastuse ASist sai suviste Pärnu linnatänavate hooldaja, paneb Kingi nõuannete erapooletuse kahtluse alla. Kink on nii Tänavapuhastuse ASi tegevjuht kui üks omanikke.



Kink ei olnud erapooletu


2008. aastal otsustas Pärnu linn korraldada riigihanke, milles olid ühendatud talvine ja suvine tänavate hooldus ning kõnniteede korrashoid. Kohtulikul uurimisel pole selgunud, et Viisitamm ja Saar oleks hanketingimusi koostades mõnda kindlat firmat eelistanud, uurimine keskendub ajale, kui OÜ Rapla Teed on kõige odavama pakkumise esitanud ning ähvardab Tänavapuhastuse ASilt ja Baltifaldilt senise teenistuse ära võtta.



Tänavapuhastuse AS koristas Pärnu tänavaid suvel, Baltifalt talvel. Praegu hooldab Baltifalt Rapla Teede allhankijana endiselt talviseid linnatänavaid, kuid Tänavapuhastuse AS on suvisest teenistusest kõrvale tõrjutud ja seda tööd teeb Rapla Teed ise.



Viisitamm ja Saar on varem öelnud, et nad kasutasid Kinki kui sõltumatut konsultanti. Kohtus tunnistusi andnud Pärnu linnavalitsuse õigusnõunik Kristi Matiisen ja linnasekretär Tiina Roht ei välistanud ekspertide kaasamist hankemenetlusse, kuid leidsid, et see pidanuks toimuma riigihankekomisjoni teadmisel.



Pärnu linnavalitsuse riigihankekomisjoni ülejäänud liikmed Kingi eksperdirollist teadlikud ei olnud. Ühel pühapäeva hilisõhtul peetud telefonivestluses ütles Saar Kingile, et Kingi saadetavad mõtted ei tohiks olla üleliia spetsiifilised ja peaksid välja nägema nagu tema omad.



Kaitsepolitsei salvestatud lintidelt võib aru saada Kingi ootustest, kuid lubaduste jagamisega on Viisitamm ja Saar ettevaatlikud. “Panete nad iga päev Pärnu linna pesema. Kaua nad vastu peavad,” õpetas Kink Viisitamme, kuidas Rapla Teedest lahti saada.



Linnavalitsusest tilkus erafirmadesse infot


Viisitamm ja Saar venitasid 2008. aasta hanketulemuste väljakuulutamisega ja Kink aitas neil koostada küsimusi, mille põhjal Rapla Teid konkursil välistada. Rapla Teed vastas kõigile küsimustele ja linnavalitsuse riigihankekomisjon kuulutas selle firma võitjaks, sest tema pakkumine oli kõige odavam.



Riigihankekomisjoni töös osalenud Pärnu linnasekretär Tiina Roht rääkis, et riigihankekomisjon langetas oma otsused konsensuslikult ja keegi teda mõjutada ei püüdnud. Ta ütles, et Rapla Teedele esitatud küsimustes polnud midagi erilist ja samasuguseid täpsustusi on teisteski hangetes soovitud.



Viisitamme, Saart ja Kinki huvitas, kas valdavalt riigimaanteid puhastanud Rapla Teed Pärnu linna tänavate korrashoidmisega hakkama saab. Nagu hiljem selgus, palkaski firma endale Baltifaldi alltöövõtjaks Pärnu talihoolet tegema.



Kaitsepolitsei lindistused näitavad, kuidas Kink ja Baltifaldi Pärnu juhataja Tamm Rapla Teid kiruvad ja loodavad, et firma Pärnu turult kõrvale tõrjutakse. Meeste pahameeleks seda ei juhtunud, kuid Kingil oli Tammele kasulikku informatsiooni, mida too Rapla Teedega alltöövõtulepingut sõlmides ära sai kasutada.



“Tee neile see hinnapakkumine ära. Ma ütlen sulle numbrid,” ütles Kink Tammele ühes pealtkuulatud telefonivestluses.



Paljudest kohtuistungi materjalidest on näha, et Baltifaldi ja Tänavapuhastuse ASi käsutuses on infot, mida erafirma ei tohiks omada.



Meenutagem, et üks Viisitamme ja Saare süüdistustest on kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumine.



Kohtuistungil pole veel puudutatud küsimust, kui suurt varalist kahju Viisitamme ja Saare käitumine võis tekitada. Kui seda ei suudeta tõestada ja altkäemaksusüüdistus ära langeb, võivad mehed kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumise eest pääseda rahalise karistusega.



Kohus Pärnu endiste linnajuhtide ja Tänavapuhastuse ASi juhataja üle jätkub täna ja pärast vaheaega ülejärgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles