Tubli tudeng hakkab saama 1000 krooni kuus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile valitsuse heakskiidetud õppetoetuste ja õppelaenu seaduse eelnõu peaks motiveerima hoolega õppima, ehkki toetusesaajale muutub vaid abiraha nimetus.

Seaduseelnõu järgi hakkaks 30 protsenti kõikidel erialadel riikliku koolitustellimuse alusel õppivatest tudengitest algava õppeaasta septembri algusest juuni lõpuni saama igakuist 1000kroonist õppetoetust. Doktorantidest pool hakkab saama 3000kroonist ning kutsekoolide õpilased 700 krooni õppetoetust kuus.

Tudengid kahtlevad seaduse mõttekuses

Toetuse saamine eeldab, et õppekavast on täidetud 75 protsenti. Peale selle avaneb õppuritel võimalus taotleda õppelaenu.

Valitsuse pressiesindaja Kristi Liiva hinnangul aitab süsteem pühenduda õpingutele ning soodustab majanduslikult vähemkindlustatud noortel haridusele ligipääsu.

Sotsiaalministri nõuniku Erki Musta seletuse järgi loetakse õppetoetus sissetulekuks ning nii ei saa mittetöötav noor enam toimetulekutoetust, kui talle jääb pärast üüri ja muude eluasemekulude tasumist kätte üle 500 krooni.

Tallinna pedagoogikaülikoolis õppiv Merilin Aruvee (20) ja Tallinna tehnikaülikoolis tudeeriv Liis Luige (20) kahtlevad, kas uus toetuste maksmise süsteem paneb üliõpilased paremini õppima, kui nad võidavad 100-200 krooni kuus.

“Sain siiani 836 krooni toimetulekutoetust kuus,” rääkis Luige. “Kui saan 170 krooni rohkem, pole see koolis pingutamiseks mingi stiimul.”

Aruveegi ei näe uuel seadusel erilist mõtet, sest vanematelt tuleb ikkagi lisaraha küsida. “1000 kroonist jätkub mul üüriks, telefoniarveks ja kuupiletiks,” selgitas ta. “Söögiraha tuleb vanematelt küsida.”

Toetus vahetab nime

Nii muutuks näiteks Tartus õppivatel ja euroremonditud ühiselamutes ligi 1200 krooni kuus üüri maksvatel tudengitel vaid toetuse nimetus - senise “toimetulekutoetuse” asemele tuleb “õppetoetus” - ning tublimad õppurid saavad sotsiaalosakondade asemel raha ülikoolist.

Homme koguneb erakorralisele istungile Riigikogu, arutamaks uut seaduseelnõu.

Haridus- ja teadusminister Toivo Maimets avaldas lootust, et õppetoetust hakatakse tudengitele ja ülejäänud õpilastele maksma tänavu 1. septembrist.

Maimetsa arvutuste kohaselt läheb sel aastal vaja ligi 55 miljonit krooni, mis teeb igakuiseks vajaduseks ligi 14 miljonit krooni.

Andris Tammela

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles