Ilmus teabekiri Pärnu puitakendest

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puitaknad. Foto on illustreeriv.
Puitaknad. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Muinsuskaitseamet koostöös Pärnu linnavalitsusega üllitas teabe- ja nõuandekirja “Puitaknad”, mis võtab lühidalt kokku 2008. aastal alustatud Pärnu puitakende inventeerimise.


Värvilise ja heas trükis teabekirja avab sissejuhatav artikkel, kus võrreldakse ajaloolisi puitraamistusega aknaid tänapäevaste metall- või plastraamides akendega, näidatakse ühtede eeliseid teiste ees ega varjata tõsiasja, et plastaknad tulevad ehitajale kolmandiku võrra odavamalt kätte kui puitaknad.



Samal ajal illustreerib lisatud tabel puitakende eeliseid moodsate pakettakendega võrreldes: puitaken võib vastu pidada 100 aastat, plasti lagunemise aeg algab 20-30 aasta möödudes; puit hoiab soojust, plast juhib seda, puit vananeb kaunilt, plast hakkab mustust siduma jne.



Üldõpetlik on artikkel akende ajaloost läbi sajandite, nii et lugeja saab teada, millised on baroksed ja klassitsistlikud või rokokoo, juugend või historistlikud aknatüübid.



Tutvustatakse ka muinsuskaitse seadusest tulenevaid nõudeid muinsuskaitsealas asuvate puithoonete akendele.



Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitseala akende inventeerimise ülevaates kirjeldatakse tänapäeval valitsevaid aknatüüpe linnakvartalite kaupa koos fotodega ajalooliselt tüüpilistest, aga ka erandlikest akendest.



Lõpetuseks annab teabekiri nõu, kuidas puitaknaid remontida. Õpetatakse aknaraamide proteesimist, metallosade korrastamist, klaasimist ja kittimist ning värvimist.



Vaatamata õhukesele mahule, on tegu tiheda ja ülevaatliku materjaliga. Lisateavet nõuandekirjast loetule pakuvad muinsuskaitseameti Pärnumaa vaneminspektorid Nele Rent ja Karin Vimberg ning Pärnu linnavalitsuse muinsuskaitse peaspetsialist Maie Kais.



Teabe- ja nõuandekiri saadetakse tasuta kõigisse postkastidesse Pärnu muinsuskaitsealal ja seda saab küsida muinsuskaitse Pärnu kontorist Kuninga 18 ning Pärnu linnavalitsusest Suur-Sepa 16.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles