Hooletu taluniku sõnnik ohustab Saarde valla kaeve

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lüpsilehmad. Foto on illustratiivne.
Lüpsilehmad. Foto on illustratiivne. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnumaal Saarde vallas ligi sadat lüpsilehma ja noorkarja pidav Martin Talts ei suuda lauda sõnnikumajandusega hakkama saada ja kohalikud muretsevad, et see võib tulevikus põhjavett reostada.


Lauta kontrollis keskkonnainspektsioon kahe aasta eest, nüüd selgus, et asjad pole sugugi paranenud, vahendas

"Aktuaalne kaamera

".



Kunagise Voltveti suurfarmi hooned kuuluvad füüsilisest isikust ettevõtjale Martin Taltsile, kuid igalt poolt vaatab vastu lohakus ja minnalaskmine. Meedia on selle mehe loomadega juhtunut varemgi kajastanud - 11 aastat tagasi surid tema hobused ja lehmad nälga. Nüüd teeb ümberkaudsetele elanikele muret farmi ümbritsev sõnnikulaga, mis võib lõpuks kaeve reostama hakata.



Keskkonnainspektsiooni peainspektor-nõunik Dora Kukk ütles, et paigas avanev vaatepilt on kurb.



"Pilt on siin üsna lootusetu ega vasta küll ühelegi keskkonnakaitse nõudele. Mina näen esimese sammuna, et virtsahoidla tuleb tühjaks teha ja proovida järgmiseks aastaks kindlustada seinad, et siis samasugust pilti ei avaneks," ütles Kukk.



Peainspektor ütles, et oht põhjaveele on olemas, aga loodetavasti praegu mingit reostust veel pole, sest mullapoorid on vett nii täis, et vaevalt virtsavesi sinna enam mahub.



Talts lubas farmi ümbruse ära koristada. Ka lubas Talts endisest silohoidlast sõnnikuhoidla teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles