Veepump tappis Pärnu vallikraavis hulga kalu

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hukatusliku pumba ümber seadsid töömehed kalu kaitsva võrgu.
Hukatusliku pumba ümber seadsid töömehed kalu kaitsva võrgu. Foto: Ants Liigus

Eile pidulikult nurgakivi saanud Pärnu Vallikääru ümberehitus kutsus päev varem esile looduskaitselise skandaali, kui kraavist vee pumpamine põhjustas sadade seal elavate kalade, põhiliselt viidikate ja ogaliste surma.


Keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni peaspetsialist-nõunik Dora Kukk peatas vee kraavist pumpamise kahel põhjusel: pumpa koos veega imetud kalad hukkusid ning selleks, et kraavi veetaset ajutiseltki alandada üle 30 sentimeetri, läheb vaja keskkonnainspektsiooni väljastatud veekasutuse eriluba.



Praegust looduslikku veetaset on ehitajatel kavas alandada ligikaudu 40 sentimeetri võrra. Et seda teha, on vallikraavi suudmesse jalakäijate silla juurde ehitatud rauast sulgsein, mis ei lase veel kraavi tagasi voolata. Sealsamas asub võimas pump, mis peab kraavist nii palju vett pumpama kui ehitajatel töötegemiseks tarvis.



Vesi pumbatakse välja, et muldkeha ja kraavikallast toestavate sulundseinte peale valada betoonvöö, mis varjab roostes raua ning jääb suvise kõrgema veeseisu korral üleni vee alla.



Kui betoonkate valatud, eemaldatakse sulgsein ja loomulik veetase taastub.



Kalad peavad ellu jääma


Keskkonnainspektsiooni peaspetsialist-nõunik Dora Kukk ütles, et kalade kaitseks tuli töölistel pumba ette kinnitada tihe võrk, mis kaitseb pumba juurde kogunenud kalu sisseimemise eest.



“Käisin võrku kontrollimas ja andsin loa edasi pumbata tingimusel, et kui pumbast hakkab välja tulema kalu, siis töö kohe peatatakse ja seatakse kaitsevõrk taas korda,” rääkis Kukk eile.



Nõunik avaldas arvamust, et kalad kogunevad pumba juurde kahel põhjusel: pump keerutab põhjast üles kaladele toitaineterikast muda ja rikastab hapnikuga talvel peaaegu ummuksisse jäänud kraavi ning kalad tulid hingama. Seal ootasid neid peale hukatusliku pumba aplad linnakajakad. Töömeeste jutu järgi on kajakad kaks päeva kalu õginud, nii et eile neid enam kraavi kohal ei lennanudki – kõhud täis.



Kukk ütles, et loodusele ei kujuta sadade viidikate ja ogalike ning mõne särje ja ahvena surm märkimisväärset kahju ja ehitajate suhtes sanktsioone ei järgne.



Vee erikasutusluba


“Vee erikasutusluba ehitaja juba taotlebki, linnavalitsuse kooskõlastused on tal olemas ja me ei näe takistust loa välja andmiseks,” selgitas Kukk.



Vallikäärul ja -kraavis käib euroraha abil rekonstrueerimise esimese etapi ehitus, mis sisaldab Vallikääru toestamist lihkeohu vastu, valgustamist ja haljastamist ning vallikraavi merepoolse luha kordategemist ja joogivee ning elektriga varustamist. Valmis peab kavandatu saama 24.-27. juunini Pärnus toimuvateks rahvusvahelisteks hansapäevadeks.



Vallkääru rekonstrueerimise projektijuht Indrek Moorats ütles, et paaripäevase viivituse esile kutsunud veepumpamise probleem ei löö ta töögraafikut segi ning enam-vähem suudetakse töödega järjel püsida.



Vallikääru rekonstrueerimise teine etapp, mis sisaldab paadisadamagi ehitust, loodetakse valmis saada tuleva aasta alguseks. Kogu ehituse maksumus on 75,4 miljonit krooni, millest 11,3 miljonit tuleb Pärnu linna kassast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles