Tõstamaa kool pidas Lätis Balti ühtsuse päeva

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõstamaa kooli õpilased Läti Broceni koolis.
Tõstamaa kooli õpilased Läti Broceni koolis. Foto: Toomas Mitt

Tõstamaa keskkooli veerandsada õpilast ja neli õpetajat tähistasid Lätimaal Broceni keskkoolis koos Leedu Mažeikiai kooliga Balti ühtsuse päeva.


Tõstamaa keskkooli direktori Toomas Miti sõnade järgi seovad tõstamaalasi Lätimaa kooliga pikemad sõprussidemed. Seekordse, 16.-17. aprillil toimunud kokkusaamise teema oli Balti riikide taasiseseisvumise 20. aastapäeva tähistamine, sellest ka kokkusaamise nimi – Balti ühtsuse päev.



“Oleme juba kümme aastat üksteisel külas käinud, ühel kevadel lätlased Tõstamaal ja järgmisel meie nende juures,” ütles Mitt, kes möönis, et mullu külaskäikude seeria masu tõttu korraks küll katkes, kuid nüüd jätkub uue hooga.



Broceni koolis nägid tõstamaalased, et nende eeskujul oli Läti kooliski rajatud muuseum. Mitile jäi silma, et masust hoolimata oli klasse ja raamatukogu remonditud. “Neil on linnas tsemenditehas, mis kooli toetab,” teadis ta.



Kahte kohtumispäeva mahtus nii sporti, muusikat, kunsti kui teadmiste avardamist. Kuulata sai taasiseseisvumisaegsete laulude kontserti ja vaadata kõigi kolme riigi rahvatantse, panna oma teadmised Balti riikidest proovile viktoriinis, joonistada sõpruse teemal plakateid, pidada võrkpallilahinguid ja uisutada – seda võimaldas kooli kõrval asuv jäähall.



Lätlased korraldasid külalistele veel ekskursiooni rajoonikeskusesse Salduse linna, giidideks Broceni kooli õpilased.



Aastate jooksul on Miti sõnutsi muutunud kõik koolid, sest õpilasi on vähemaks jäänud. Haridusreformide käigus on endine Mažeikiai keskkool muutunud põhikooliks ja Broceni kooli õpilaste arv on kolme aastaga kahanenud 600-lt poole tuhandeni.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles